10 грудня - Нобелівський день
День Нобеля – свято в Швеції, відоме усьому світу. У цей день проходить церемонія вручення однієї з найпрестижніших міжнародних нагород - Нобелівської премії, яка проходить щорічно 10 грудня.
Нагородження проходить в столицях Швеції і Норвегії.  В Стокгольмі премії в галузі фізики, хімії, фізіології і медицини, літератури та економіки вручаються королем Швеції, а за захист миру — в Осло головою Норвезького нобелівського комітету за присутності короля Норвегії та членів королівської родини. Поряд з грошовою винагородою, лауреатам вручається медаль і диплом.
Ритуально вручення Нобелівської премії складається з трьох заходів — власне вручення, Нобелівської вечері за присутності королівської родини та близько 1300 гостей та Нобелівським концертом, який вважається однією з головних музичних подій Європи, за участю найвизначніших класичних музикантів сучасності.
Двічі лауреатами Нобелівської премії ставали Марія Склодовська-Кюрі (1903 — з фізики та 1911 рік — з хімії), Лайнус Полінг (1954 — з хімії, 1962 — премія миру), Джон Бардін (1956 та 1972 — з фізики), Фредерик Сенгер (1958 та 1980 — з хімії); Комісія ООН з біженців. Міжнародний комітет Червоного Хреста отримував премію тричі.
Розмір грошової премії змінюється щорічно і становить приблизно 1 мільйон доларів. Нобелівські премії мають великий міжнародний престиж і, крім того, пропонують лауреатам значну економічну підтримку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла