Віденська кава Юрія Кульчицького
У серпні
1686 року на вулиці Шлосергассе Юрій Кульчицький відкрив у Відні кав'ярню «Під
синьою пляшкою». Завдяки адаптації турецької кави до європейського смаку шляхом
додавання молока та цукру, Кульчицький створив відому і сьогодні «каву
по-віденськи».
Юрій-Франц Кульчицький народився 1640 року в селі
Кульчиці (нині — Самбiрський район Львівскої області) в шляхетній православній
родині. З двадцяти років він жив у Запорізький Січі, де, знаючи декілька мов,
був перекладачем. В кінці 1660-х років Кульчицький потрапив у полон, був
перевезений на Балкани, де добре вивчив місцеві звичаї. Крім турецької, він
знав польську, німецьку, угорську, румунську мови і на початку 1670-х був
викуплений сербськими купцями для роботи перекладачем у «Віденській східній
торговій компанії» в Бєлграді. Піздніше Кульчицький переїхав до Відня, де в 1678 році
відкрив власну торгову компанію.
У червні 1683 року 140-тисячна турецька армія почала
облогу Відня. Коли Відень охопила паніка і хвороби, Юрій Кульчицький
запропонував передати лист до герцога Лотарінгії Карла V з проханням про
допомогу. 13 серпня 1683 року Кульчицький, переодягнувшись і видаючи себе за
турецького купця, разом зі слугою сербом Джордже Михайловичем перетнув лінію
облоги міста та турецький тил, і згодом повернувся з листом-відповіддю, після
чого міська влада відмовилась від наміру здати місто.
В ознаменування заслуг Кульчицького міська рада Відня
подарувала йому будинок і звільнила його компанію від податків на 20 років; 10
січня 1684 року Кульчицький був призначений особистим перекладачем з турецької
мови австрійського імператора і отримав посаду «цісарського придворного
кур'єра» у Туреччині. Крім того, Кульчицькому надали право самостійно взяти
собі в нагороду частину захопленого трофейного майна, і він вибрав 300 мішків
кави.
Спочатку Кульчицький розносив каву вулицями міста в
горнятках на таці, а в серпні 1686 року на вулиці Шлосергассе у подарованому
йому будинку він відкривав кав'ярню «Під синьою пляшкою». Вона була декорована
у турецькому стилі, а на знак перемоги до кави подавались рогалики у вигляді
османського півмісяця, які випікав Пітер Вендлер.
В 1862 році іменем Кульчицького була названа одна з вулиць Відня, а 12 вересня 1865 року у річницю перемоги під Віднем на ній йому було встановлено пам’ятник.
У напою, вигаданого Кульчинським, є й інша назва – кава
меланж. Меланжем іменується гарна шапочка з молочної піни, яка прикрашає чашку.
Щоб приготувати справжню каву-меланж за віденською рецептурою – потрібно
постаратися, щоб шапочка вийшла пишною.
Віденський меланж
Компоненти:
мелені зерна – 3 ч. л.;
цукор – 0,5 ч. л.;
вершки – 75 мл;
цукрова пудра – 1 ч. л.
Готування:
Кава меланж по-віденськи виходить дуже ніжним. Для того,
щоб зробити його, спочатку треба змішати піну з вершків і цукрової пудри.
Поставте на деякий час в холодильник.
Всипте в турку порошок з цукром, залийте водою (200 мл). Доведіть до
кипіння три рази поспіль, процідіть, розлийте на 2 чашки.
Перед тим, як подавати напій до столу, викладіть зверху вершкову піну.
Можете прикрасити корицею, шоколадною крихтою.
Коментарі
Дописати коментар