Віденська кава Юрія Кульчицького

 


У серпні 1686 року на вулиці Шлосергассе Юрій Кульчицький відкрив у Відні кав'ярню «Під синьою пляшкою». Завдяки адаптації турецької кави до європейського смаку шляхом додавання молока та цукру, Кульчицький створив відому і сьогодні «каву по-віденськи».


Юрій-Франц Кульчицький народився 1640 року в селі Кульчиці (нині — Самбiрський район Львівскої області) в шляхетній православній родині. З двадцяти років він жив у Запорізький Січі, де, знаючи декілька мов, був перекладачем. В кінці 1660-х років Кульчицький потрапив у полон, був перевезений на Балкани, де добре вивчив місцеві звичаї. Крім турецької, він знав польську, німецьку, угорську, румунську мови і на початку 1670-х був викуплений сербськими купцями для роботи перекладачем у «Віденській східній торговій компанії» в Бєлграді. Піздніше Кульчицький переїхав до Відня, де в 1678 році відкрив власну торгову компанію.

У червні 1683 року 140-тисячна турецька армія почала облогу Відня. Коли Відень охопила паніка і хвороби, Юрій Кульчицький запропонував передати лист до герцога Лотарінгії Карла V з проханням про допомогу. 13 серпня 1683 року Кульчицький, переодягнувшись і видаючи себе за турецького купця, разом зі слугою сербом Джордже Михайловичем перетнув лінію облоги міста та турецький тил, і згодом повернувся з листом-відповіддю, після чого міська влада відмовилась від наміру здати місто.


В ознаменування заслуг Кульчицького міська рада Відня подарувала йому будинок і звільнила його компанію від податків на 20 років; 10 січня 1684 року Кульчицький був призначений особистим перекладачем з турецької мови австрійського імператора і отримав посаду «цісарського придворного кур'єра» у Туреччині. Крім того, Кульчицькому надали право самостійно взяти собі в нагороду частину захопленого трофейного майна, і він вибрав 300 мішків кави.


Спочатку Кульчицький розносив каву вулицями міста в горнятках на таці, а в серпні 1686 року на вулиці Шлосергассе у подарованому йому будинку він відкривав кав'ярню «Під синьою пляшкою». Вона була декорована у турецькому стилі, а на знак перемоги до кави подавались рогалики у вигляді османського півмісяця, які випікав Пітер Вендлер.

Адаптувавши турецьку каву до європейського смаку шляхом додавання молока, меду та цукру, Кульчицький створив відому і сьогодні «каву по-віденськи», яка зробила кав'ярню «Під синьою пляшкою» популярним закладом. Завдяки цьому рогалики Вендлера набули великого поширення в Австрії і, з'явившись в 1770 році у Франції після переїзду туди Марії-Антуанетти, дочки австрійського імператора і дружини Людовика XVI, стали відомі на весь світ як круасани.

В 1862 році іменем Кульчицького була названа одна з вулиць Відня, а 12 вересня 1865 року у річницю перемоги під Віднем на ній йому було встановлено пам’ятник.

 


У напою, вигаданого Кульчинським, є й інша назва – кава меланж. Меланжем іменується гарна шапочка з молочної піни, яка прикрашає чашку. Щоб приготувати справжню каву-меланж за віденською рецептурою – потрібно постаратися, щоб шапочка вийшла пишною.


Віденський меланж

Компоненти:

мелені зерна – 3 ч. л.;

цукор – 0,5 ч. л.;

вершки – 75 мл;

цукрова пудра – 1 ч. л.

Готування:

Кава меланж по-віденськи виходить дуже ніжним. Для того, щоб зробити його, спочатку треба змішати піну з вершків і цукрової пудри. Поставте на деякий час в холодильник.

Всипте в турку порошок з цукром, залийте водою (200 мл). Доведіть до кипіння три рази поспіль, процідіть, розлийте на 2 чашки.

Перед тим, як подавати напій до столу, викладіть зверху вершкову піну. Можете прикрасити корицею, шоколадною крихтою.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Бернська конвенція і авторське право

Камера, стоп. Знято! Євроквіз «Європейське кіно»