Історії видатних українок, які пройшли «крізь терни до зірок» та вплинули на хід історії. Українська джаз-діва Ірина Яросевич, котра стала символом повоєнної Польщі як Ірена Андерс

 

Жінка, яка  зробила чималий вклад у спадщину джазової культури в Україні. Саме її голосом звучали українські пісні в багатьох країнах під час Другої світової війни. До вашої уваги – історія української джаз-діви Ірини Яросевич, котра стала символом повоєнної Польщі як Ірена Андерс.

Ще за шкільних років Ірина Яросевич (артистичний псевдонім – Рената Богданська) отримала блискучу музичну освіту, навчалася в одному класі та виступала на концертах із Юрієм Шухевичем –братом командувача УПА Романа Шухевича.

У середині 30-х років під час навчання у Вищому музичному інституті імені М. Лисенка (сьогодні – Львівська національна музична академія ім. М. Лисенка) стає солісткою львівського гурту «Ябцьо-джаз». Потім – солісткою «Теа-джазу», колективу Генрика Варса, що вважається піонером джазу у Варшаві. Тоді ж Ірена Андерс зустрічає своє перше кохання. Та революція розлучає пару і Ірена на згадку про чоловіка бере псевдонім «Рената Богданська», з яким увійде в музичну історію.

1942 року мисткиня стала членкинею мистецького підрозділу військового формування генерала Владислава Андерса. У складі естрадного театру Polska Parada при армії Андерса, Ірина гастролювала в Ірані, Іраці, Палестині та Італії.

Цікаво, що пізніше Ірина Яросевич зіграла головну роль у фільмі «Великий шлях» про генерала Андерса, прем’єра якого відбулася в Римі 1946 року. А після війни в реальному житті вийшла заміж за головного героя фільму – генерала Андерса. Відтоді вона стала Іреною Андерс. Сьогодні їхня донька, Анна-Марія Андерс є відомою польською політикинею.

Творча діяльність Ірини Яросевич-Андерс як видатної особистості феноменальна: на BBC та радіо «Вільна Європа» вона записала близько тисячі пісень, з них понад ста – на платівках.

У 2008, коли Ірені було 88 років,жінка отримала військове звання капітана Війська Польського.

Перша леді польської еміграції капітан Ірена Андерс, і водночас легендарна українка Ірина Яросевич, відійшла у вічність 29 листопада 2010 року. Вона залишила по собі унікальну вишукану джазову спадщину світового зразка, її голосом звучать видатні українські композиції, польський народ досі вважає її символом своєї країни, а світ пам’ятає її «Червоні маки на Монте Кассіно», «Човен хитається серед води» та «Прийде ще час».

 


 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла