Щура-сапера нагородили військовою медаллю за хоробрість

Гігантський африканський сумчастий щур на ім'я Магава отримав престижну нагороду за розмінування полів у Камбоджі.

Він працював набагато швидше за людей з металошукачами і без ризику підірватися самому.

70-сантиметровий гризун за свою кар'єру допоміг знайти 39 наземних мін та 28 боєприпасів.

Золоту медаль Магаве присудила британська благодійна організація PDSA, що надає ветеринарну допомогу тваринам малозабезпечених людей.

Нагорода була ініційована в 1943 році Марією Дікін (1870, Лондон — 1 березня 1951), засновницею благодійної організації допомоги тваринам PDSA (народний шпиталь для хворих тварин).

Медаль Марії Дікін (англ. Dickin Medal) — вища військова нагорода Великої Британії для тварин.

Медаль зроблена з бронзи і зображує лавровий вінок з написами «За мужність» («англ. For Gallantry») і «Ми теж служимо» (англ. «We Also Serve»).

З 1943 року PDSA вручає нагороди тваринам, які відзначилися хоробрістю у військових умовах, а з 2002-го - ще й тим, які виявили особливий героїзм у мирний час.

"За відданість обов'язку і порятунок життів під час виявлення і знешкодження смертоносних наземних мін в Камбоджі", - написано у сертифікаті, переданому щуру Магаве.

Щур Магава став першим гризуном, якому дісталася медаль PDSA - аналог британського Георгіївського хреста для тварин.

Магава народився і виріс в Танзанії. Він важить 1,2 кг і в довжину 70 см. Йому зараз сім років. Річний курс підготовки щур пройшов у Танзанії, де бельгійська благодійна організація Apopo з 1990-х років вчить тварин винюхувати міни та туберкульоз.

Учасників своєї програми організація Apopo називає HeroRATs ( "щури-герої"). Їх вчать винюхувати не метал, а хімічні сполуки всередині вибухівки. Це означає, що пацюки не відволікаються на те, щоб нюхати металобрухт, і таким чином процес пошуку мін йде набагато швидше.

Коли щур знаходить вибухівку, він починає шкребти лапою землю, щоб сповістити людей, які працюють з нею в команді.

Територію розміром з тенісний корт Магава може досліджувати за 30 хвилин, тоді як у сапера з металошукачем на це може піти до 4 днів. При цьому, на відміну від людей, ризик підірватися для щурів мінімальний.





 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла