Хранителі Британської корони: Чому майже 500 років в Тауері дбають про чорних воронів?..

 

Чорні ворони - мабуть, не тільки одна з головних легенд, а й важливий символ сучасного Тауера. Ще в XVII столітті король Чарльз II видав указ, за ​​яким в замку постійно повинні знаходитися шість чорних воронів. Стежити за цим повинен був спеціальний стражник-охоронець воронів, обов'язком якого було повне утримання птахів. Ця традиція жива і донині. І для цього є свої причини.

У 1666 році в Лондон прийшла біда - трапилася Велика лондонська пожежа. Три дні вогнем була охоплена центральна частина міста. Вогонь знищив практично всі житлові споруди в межах старої римської міської стіни.


Велика лондонська пожежа 1666 року.

Вогонь майже дістався палацу короля Карла II, розташованого в Вестмінстері. Але незважаючи на те, що життю короля загрожувала величезна небезпека, він не покинув палац, чим надихнув жителів Лондона на боротьбу з вогнем. І диво сталося: пожежу вдалося зупинити, а замок повністю вцілів.


Лондонський Тауер, вид з річки Темза.

У згорілі руїни міста стеклися тисячі свиней, кішок і диких круків - в Лондоні панував повний хаос. Тому король закликав винищувати всіх диких тварин в межах міста, щоб врятувати місто від хвороб, які потенційно могли поширитися зі швидкістю нещодавньої пожежі.


Ворони лондонського Тауера.

Однак королівський астролог зробив важливе застереження, що королівство може впасти, коли буде убитий останній ворон. Прагматичний монарх прислухався до цього прогнозу і наказав залишити в живих 6 воронів, яких за його наказом поселили в Тауері.

     Можливо, це тільки легенда, але й до цього дня в лондонському Тауері живуть ворони, яких вважають частиною королівської сім'ї.

Ворон на галявині біля Тауера.

Під час Другої світової війни бомбардування Лондона пережив тільки один з воронів, тому прем'єр-міністр Вінстон Черчилль дав спеціальне розпорядження відновити кількість птахів. З того моменту ворони були офіційно зараховані до лав Королівської армії, хоча варто зауважити, що їх можуть звільнити за неприйнятну поведінку.

1987 року у Великобританії була запущена спеціальна програма на підтримку чисельності популяції воронів.

З 2013 року в Тауері живе 8 цих птахів: 6 «основних» воронів, 1 «запасний» і ще один «учень». На лапці у кожного ворона є кольоровий браслет, це допомагає ідентифікувати їх.

 

Кріс Скайф, нинішній доглядач воронів.

 Ворони живуть буквально в королівських умовах, адже багато людей і сьогодні вірять, що без цих птахів імперія впаде. Ці птахи фактично живуть в палаці, і до них приставлені слуги. Їм підрізають махові пера, але при цьому вони вільно пересуваються територією фортеці. Ворони утримуються за державний рахунок, і все, що від них вимагається, це час від часу з’являтися на публіці.

Помічник доглядача годує воронів.

Шість воронів Тауера.

 Сьогодні ворони - одна з головних визначних пам'яток Тауера. 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла