Сейм Литовської Республіки та Литовський центр громадянської освіти

 

Сьогодні, у традиційній рубриці цікавих фактів з європейського парламентаризму, ми підготували для вас інформацію про Сейм Литовської Республіки та Литовський центр громадянської освіти 

Сеймас — вищий законодавчий орган Литви, однопалатний парламент.

До складу Литовського Сейму входить 141 депутат, які обираються шляхом прямого таємного голосування на основі загального виборчого права за змішаною системою терміном на чотири роки.

Віковий ценз для депутатів — 25 років. Прохідний бар'єр для політичних партій — 5%.

Перше засідання новообраного парламенту скликається не пізніше, ніж через 15 днів після його обрання. Його відкриває найстарший за віком член Сейму (Нічого це не нагадує? 😉). Сейм вважається зібраним, якщо на його засіданні присутні не менше 60% постійного складу.

Сейм збирається регулярно на весняну (10 березня — 30 червня) та осінню (10 вересня — 23 грудня) сесії.

Президент має право скликати позачергові сесії Сейму, якщо хоча б третина його членів висунула таку пропозицію.

Для активного залучення молоді, надання можливостей для кращого розуміння ролі громадян у розбудові Литовської Республіки, через велику кількість різноманітних інтерактивних заходів у Литві знаходиться - Центр громадянської освіти в Литві.

В даному освітньому центрі проводяться тематичні екскурсії, лекції, заняття для школярів різного віку та їх батьків, студентів, вчителів для отримання ними знань про державу, механізмів участі та залучення до вирішенням її нагальних проблем.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла