500 років суверенітету Швеції. Національний день

 

6 червня в Швеції святкують Національний день!

Свято було засновано Риксдагом (парламентом Швеції) в 1983 році, до цього часу він відзначався як День шведського прапора.


Чому Національний день Швеції святкують 6 червня? Винен цей собор на фото, а саме подія, що сталася там  500 років тому – 6 червня 1523 року. Саме тут, у старовинному місті Стренгнес   (Strängnäs), Густав І Ваза (Gustav Vasa) був обраний королем Швеції. Обравши власного монарха, Швеція де-факто вийшла з Кальмарської унії, до якої входила разом із Данією та Норвегією, та повернула свій суверенітет.

Зараз Стренгнес – тихе містечко із населенням 15 тисяч людей. Але вже завтра тут відбудеться велике святкування 500-річного ювілею суверенітету країни за участю короля та королеви Швеції.

Свято пов’язане ще з однією історичною датою. 6 червня 1809 року була прийнята нова Конституція Швеції, що діяла до 1 січня 1975 року.


З 1916 року день 6 червня відзначається як День шведського прапора. Точний вік шведського прапора невідомий, але найстаріші зображення синього стяга з жовтим хрестом фахівці відносять до 16 століття.

Згідно з королівським указом від 1569 року жовтий хрест мав завжди зображуватися на шведських бойових штандартах і прапорах, оскільки гербом Швеції був синій щит, поділений на чотири частини золотим хрестом. Кольори і малюнок прапора описуються в «Акті про прапор» від 1982 року.


Серед численних шведських свят йому не надавали особливого значення.

Швеція не брала участь ні в одній із воєн сучасної епохи. Можливо, саме цим можна пояснити спокійне ставлення шведів до свого національного свята. Вони пишаються своєю країною, але особливої необхідності це демонструвати, схоже, не відчувають.


Раніше 6 червня було робочим днем: про те, що це свято, нагадували тільки шведські прапори на автобусах і трамваях. Тепер щороку в цей день у музеї під відкритим небом Скансен у Стокгольмі проходить урочиста церемонія за участю королівського подружжя.


Традиція святкувати національний день саме у Скансені бере свій початок 1893 року, коли засновник музею Артус Хазеліус вирішив організувати там гуляння. Тепер, щороку, королівська родина приїжджає до Скансену на концерт, де всі один одного вітають, дивляться виступи та салют.

Над Скансеном піднімається синьо-жовтий національний прапор, і діти в національних костюмах дарують королю й королеві букети квітів.


 Скансен — перший етнографічний музей-село просто неба, дітище професора-етнографа Артура Хазеліуса. Він створений у 1891 році для того, щоби врятувати старі будівлі, приречені на знос. Зараз тут ціла колекція домівок із різних містечок і поселень Швеції, а також працює млин, кузня, церква. У Скансені все живе звичайним життям: ремісники кують, печуть хліб, пасуть овець, перуть і сушать білизну, виконують народні танці.



На радість глядачам вулицями міста марширують драгуни у святковій формі (яка не змінювалася з позаминулого століття), і піхота, і кінний ескадрон.




Члени королівської сім'ї у Національний день офіційно відкривають Королівський палац у Стокгольмі для відвідувачів . Кронпринцеса Вікторія, принц Даніель, принцеса Естель та принц Оскар  вітають людей у палаці, який пропонує безкоштовний вхід до Національного дня.

По всій країні проходять церемонії, на яких нових громадян Швеції вітають із отриманням шведського паспорта.


День шведського прапора 1953 року


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля