Skansen – перший в світі музей під відкритим небом


Знаменитий музей Скансен являє собою унікальний етнографічний комплекс, що розташувався прямо під відкритим небом на острові Юргорден в Стокгольмі.



Потрапивши на вулиці цього цікавого селища, тут же губишся у часі і просторі: різні епохи, різні народи, різні стилі.  


Історія музею по-своєму цікава і унікальна.

1810 рік -  торговець на ім'я Йон Бургман побудував на острові Юргорден розкішний літній павільйон, з якого відкривався мальовничий вид на Стокгольм, і тут же посадив розкішний сад. Цей маєток незабаром отримав назву Скансен (skans в перекладі зі шведської - зміцнення), бо зовсім недалеко височіла невелика фортеця, де принци навчалися військової майстерності;


1891 рік - маєток купує Артур Хазеліус, який на той момент вже був директором і засновником Музею Північних країн. Саме йому належить честь відкриття музею, який не має аналогів у всьому світі - культурно-історичний фольклорний музей під відкритим небом.


Зараз музей Скансен налічує близько 150 будинків і садиб, що датуються від XVIII до XX століття. Можна побачити, як жили люди різного соціального походження в різний час і на різних територіях Швеції.

 Наглядачі будинків, одягнені у відповідні історичні костюми, виконують і роль екскурсоводів.






Музей Скансен порадує і найменших туристів цікавим звіринцем, в якому мешкають дикі і домашні тварини, що живуть на території Швеції.

Для ведмедів обладнаний спеціальний вольєр, де облаштовані тінисті зони для відпочинку, майданчик зі спортивним знаряддям.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла