Унікальний музей людського тіла в Нідерландах


У Нідерландах можна потрапити всередину людського тіла й на власні очі побачити, як б’ється серце, працює шлунок, циркулює кров, і навіть спостерігати народження нового життя… А ще – пройти тест на знання власного тіла, перевірити, в якій ти фізичній формі. У спеціальній їдальні з голограми можна дізнатися про своє харчування, чи не шкодить воно здоров’ю.
Усе це відбувається під час подорожі всередині людського тіла у музеї «Corpus», який знаходиться в нідерландському місті Лейден. Величезну будівлю у вигляді сидячої людини видно ще на під’їзді до міста. Вона була побудована 12 років тому. Музей «Corpus» у Нідерландах відкрився у березні 2008 року. Він є першим музеєм такого типу. Його особисто відкривала Беатрікс Вільгельміна Армгард, яка була королевою Нідерландів з 1980 по 2013 роки.
Це інтерактивний музей біології людини, що поєднує як освітню, так і розважальну функції. Головне завдання «Corpus» – навчити людей слухати своє тіло, не шкодити йому, збагнути його унікальність, зрозуміти, що відбувається всередині організму. Саме розуміння всіх процесів та правильне піклування про тіло у Нідерландах вважають головним секретом тривалого, здорового життя. 
Подорож у людському тілі триває близько години. Та перш ніж потрапити всередину людини-велетня, можна погратися органами. Уявіть собі щось на кшталт більярдного столу, тільки замість куль – серце, нирки, печінка… Головне завдання – правильно розмістити органи у тілі людини.
 Кожен орган реагує на дотик, той самий принцип, як і в планшета чи телефона. Усі органи на столі, в людському тілі, рухаються. Один дотик і, наприклад, серце можна поміняти місцями з печінкою. А якщо натиснути на нього ще кілька разів, з’явиться повідомлення з усією інформацією про орган, зокрема, як він працює, де розміщується і для чого потрібен людині.
Піднявшись нагору, тобто зайшовши всередину тіла, знайомишся з історією створення лейкоцитів і еритроцитів. Можна побачити, як циркулює кров, працюють печінка та легені, як б’ється велетенське серце. Усередині «Corpus» відвідувачі перетворюються на крихітні створіння, які потрапили всередину власного тіла.
 Кожен орган – настільки реальний, що страшно зробити крок убік, аби раптом не порушити роботу організму – постійно прислухаєшся, чи дихає велетень, усередині якого мандруєш. У найдрібніших деталях можна побачити кістки, м'язову систему, голосові зв'язки. Зайти всередину ока, вуха, ротову порожнину. А ще – почути дуже реалістичні звуки, наприклад, відрижку після обіду. 
Також усюди розміщені інформаційні екрани, на яких транслюється робота кожного органу. Пересуватися з органу в орган усередині тіла допомагають спеціальні ліфти. Завершується подорож – у мозку – головному органі центральної нервової системи, який дає команди всьому тілу та є найзагадковішим і водночас найбездоганнішим механізмом обробки інформації.
Музей «Corpus» – це розвага і наука про тіло водночас. 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла