Озера, гори та легенди Триглавського національного парку


Триглавський національний парк (TRIGLAVSKI NARODNI PARK) займає площу 83 807 га (а це 4% всієї площі країни) і охоплює практично всі Юлійскі Альпи на території Словенії.
Парк назвали на честь найвищого однойменного гірського піку Юлійських Альп.
Але Триглав - це не просто гора. По-перше, це національний символ країни, який зображений на її гербі та прапорі. А по-друге, це центр і серце її національного парку.
Взагалі парків в Словенії більш ніж достатньо, але національний тільки один.
Природа парку дуже мальовнича і різноманітна: білосніжні вершини, нескінченні ліси, гірські річки, дикі ущелини, дзеркальні озера, бурхливі водоспади, льодовикові долини - всього не перелічити. Ця краса доповнюється надзвичайним багатством флори і фауни з численними рідкісними і особливо охоронюваними видами рослин і тварин.


Якщо уважно прислухатися, околиці Триглава розкажуть вам багато красивих історій.
Одна з них - легенда про Златогора (словен. Zlatorog).
«На гребені гори, чиї стіни круто нависли над долиною річки Соча, паслися білі кози, охороняючи вхід в королівство білих жінок, добрих фей. Це був край озер, луків і райських садів. . . Білі жінки іноді показувалися в долині. Вони допомагали людям в тяжкому становищі, а також жінкам під час пологів. Дитя, якому вони допомогли з’явитися на світ , вони потім охороняли від бід все життя. Подяки за свої справи ніколи не бажали.
Однак, коли люди хотіли потрапити  в їх краї, на шляху раз у раз сходили зсуви і лавини. Побачивши непрошеного гостя, кози сердито починали скидати копитами каміння з  гори. Ватажком у них був високий стрункий козеріг с золотими  рогами, якого так і звали - Златоріг. Білі жінки своїми чарами зачарували його, так, що ніяка небезпека йому була не страшна. Але головна чарівна сила була прихована в його рогах. Тому, хто вб'є козерога і візьме один з його золотих рогів, дістане ключ від усіх скарбів, де зберігається золото і срібло, під невсипущим оком багатоголової змії ...
Молодий мисливець з долини Трента, опікуваний білими жінками, зважився порушити незримі кордони. В його селі жила дівчина, яка  йому дуже подобалася. Заради неї він піднімався в гори за оберемками красивих квітів. За що вона обдаровувала його своєю увагою.
Якось в Тренті заїхав багатий венеціанський купець, він був зачарований дівчиною. Став обсипати її коштовностями і багатими дарами, шукаючи її прихильності. Шинкар і його дружина, батьки дівчини, разом з купцем влаштували змову. Вони веліли  поставили молодому мисливцеві умову, принести багатства Златорога. Тоді дівчина сказала своєму шанувальнику, що не вийде за нього поки він бідняк, а скоріше віддасть своє серце багатому купцю. Дуже  образився  молодий  мисливець, і в ту ж ніч відправився він гірськими стежками за Златорогом. Забажав він знайти і забрати багатства собі. Щоб більше ніхто не називав його бідняком. На світанку мисливець побачив його на високій скелі. Прицілився і вистрілив.  Хлинула кров з рани Златорога, впав він у розплавлений сніг. У той же момент з крові смертельно пораненої тварини виросли чудодійні Триглавські квіти. Златорог зжував кілька з них і колишня сила повернулася до нього, рана негайно зажила. Мисливець злякано кинувся геть, але сонце відбилося в золотих рогах Златорога і  засліпило його, він оступився і впав в ущелину. Течією річки Соча принесло тіло коханого доньки шинкаря, в руках у нього був затиснутий букет Триглавських лугових квітів.
Довірливий Златорог образився на смертних. Він зачарував прохід в свій гірський рай і зник, з ним пішли і білі жінки. Чудовий скарб залишився прихований під Триглавом, тільки як знайти до нього шлях?
Красива легенда містить в собі застереження про небезпеку високогір'я. І той, хто не дослухається,  може дорого заплатити за це, навіть своїм життям.
Триглавський національний парк - це дивовижне місце казок і легенд, де люди живуть в повній гармонії з природою.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла