На німецькі поля хочуть повернути диких хом'яків


Хом'яки мешкали на полях  Німеччини ще за часів стародавніх римлян, але зараз занесені до Червоної книги.
Звичайних хом'яків в Німеччині називають хом'яками польовими - Feldhamster, проте з німецьких полів вони майже зникли. Зараз в деяких місцях робляться спроби повернути їх в дику природу, відновити популяцію.

Наприклад, така програма здійснюється в околицях Баден-вюртемберзького Мангейма.




На  фотографії якраз зображений один з чотирьох десятків хом'яків, вирощених в Гейдельберзькому зоопарку і випущених на свободу цієї весни. У майбутньому тут хочуть збільшити їх кількість до 170 на рік.
Хом’яків довгий час вважали шкідниками, тому всіляко винищували, поки вони практично повністю не зникли. Також негативний вплив на популяцію сприяв змінам в сільському господарстві: на полях стає все більше монокультур. Якщо до 1960-х років в Німеччині обробляють близько 45 різних видів рослин, то зараз їх можна на пальцях перерахувати. Тому організатори програми домовилися з місцевими фермерами, які за окрему плату погодилися обробляти свої поля так, щоб хом'яки відчували себе вільно.



Спеціально для них тут будуть садити, наприклад, конюшину і люцерну, а також залишати неприбрані смуги, щоб було, де сховатися і чим підкріпитися.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла