Що ми знаємо про Вікіпедію


Вікіпедія (www.wikipedia.org) — це найбільша та найпопулярніша енциклопедія в  світі. Вона електронна, безкоштовна для будь-якої мети і вільна від реклами. Вікіпедія містить понад 47 мільйонів статей, написаних добровольцями 298 мовами світу, її відвідують понад 50 мільйонів унікальних користувачів щодня, що з квітня 2017 зробило її п’ятим за популярністю сайтом у світі.
Це спільне творіння, яке останні 17 років доповнювалось і редагувалось мільйонами людей: кожен може змінити її в будь-який час. Вона стала найбільшою колекцією загальних знань у людській історії. Людей, які її підтримують, об’єднує любов до навчання, інтелектуальна цікавість і розуміння того, що разом ми знаємо набагато більше, ніж кожен з нас поодинці.
Вікіпедія почалась як братній проєкт до Нупедії, безкоштовної англомовної онлайн-енциклопедії, статті в яку писали спеціалісти, потім статті проходили процес формальної перевірки. Нупедія була заснована 9 березня 2000 року та припинила своє існування 26 вересня 2003-го через швидкий розвиток Вікіпедії.
У 2005 році дослідження, опубліковане в журналі “Nature” показало, що статті англійської Вікіпедії впритул наблизилися до рівня точності енциклопедії “Britanica”. Англійська вікіпедія минула двохмільйонну позначку 9 вересня 2007 року, таким чином вона стала найбільшою енциклопедією, що коли-небудь існувала і перевершила навіть енциклопедію Юнле, яка тримала рекорд рівно 600 років.
Хоча Вікіпедія позиціонує себе як вторинне джерело інформації, з 2008 року матеріали з Вікіпедії використовуються в наукових роботах як з посиланням на джерело, так і без посилання. У грудні 2013 року ЮНЕСКО означило Вікіпедію як “символ епохи взаємодії, в яку ми живемо, і це не просто інструмент, це втілення мрії, настільки ж древньої, як людський інтелект і зібрання Олександрійської бібліотеки”. 22 жовтня 2014 року в польському місті Слубіце був відкритий перший в світі пам’ятник Вікіпедії. 
Де-факто сьогодні в світі Вікіпедія є основним джерелом для отримання енциклопедичних знань. За обсягом відомостей і тематичним охопленням Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією за всю історію людства. Через кілька років після її появи зникли черги за енциклопедіями в бібліотеках по всьому світу. 
Вікіпедія не має обмежень за обсягом статей. Вони можуть бути настільки великими, наскільки є інформації. Немає обмежень на розмір фотографій і число графічних зображень у статті. Крім того, їх можна ілюструвати відео та звуковими файлами. Головна умова – суворе дотримання авторських прав. 

Існує думка, що Вікіпедія залишиться навіть тоді, коли не буде Інтернету. Вона знайде якусь іншу іпостась. За найпесимістичнішими прогнозами футурологів цей проєкт існуватиме принаймні 500 років. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла