Мата Харі: хто вона насправді?


7 серпня 1876 року народилася найвідоміша авантюристка Європи та світу. Жінка, ім’я якої до сих пір оповите безліччю міфів та легенд. Жінка, про яку й досі пліткують не тільки в Європі, а й по всьому світу. Жінка, про яку пишуть безліч біографій, складають літературні твори, знімають кінофільми та серіали. Ім’я її – Мата Харі.
Знаменита танцівниця і шпигунка Мата Харі дійсно багато чого придумала в своєму житті. Почати треба з того, що насправді звали прекрасну німфу Маргарета Гертруда Зелле. Народилася вона в Нідерландах в Леувардене, батько її був капелюшних справ майстром. У 17 років Маргарета перебралася до Гааги до свого дядечка. Але життя з родичем склалося не найліпшим чином. Він вимагав від дівчини послуху, а вона ... Вона мріяла про красиве життя, в якому не було місця нудним правилам.
Після перебування деякий час в Індії Маргарета повернулася до Європи – в місто Париж. Але спочатку романтичне місто зустріло романтичну Маргарету недружньо. Грошей у неї не було, доводилося в усьому себе обмежувати. Маргарета згадала, як ще  в Ост-Індії бачила східні танці і те, яке захоплення у публіки вони викликали. Вона, не будучи професійною танцівницею, поставила собі номер і в 1905 році вперше вийшла перед публікою в салоні пані Киреєвської. Екзотичні рухи прекрасної незнайомки сподобалися всім присутнім.
Після дебютного успіху жінка обрала собі сценічний псевдонім – Мата Харі, що в перекладі з яванської означало «око вранішньої зорі».    Маргарета додала таємничості своєму образу: вона всюди почала розповідати історію про те, як її мати, 14-річна індіанка, померла при пологах, як вона сама жила в буддійських храмах, де її і навчили незвичайним і екзотичним танцям. Звичайно ж, Маргарета розуміла, що ніяка вона не східна танцівниця. Пізніше вона сама говорила про себе: «Я ніколи не вміла танцювати, але людям подобалися мої вистави».
Діву кликали в найкращі театри Європи. Їй аплодували Франція, Іспанія, Італія, Німеччина… Мата Харі кохалася в розкоші і любові. Влітку 1914 року Маргарета їхала через Швейцарію в Париж. На кордоні її зупинили і почали вимагати додаткові документи. Їх у танцівниці не виявилося, тому вона вирушила в Голандію через Берлін. Але так і не доїхала до Парижа і через рік в Гаазі була завербована німецькою розвідкою. Маргареті було присвоєно кодове ім'я «Н-21». 
Агенту «Н-21» не раз вдавалося передати корисну інформацію про військові плани країн Антанти. Вона працювала на німецьку розвідку до початку 1916 року. Але в січні радіограма з секретними даними, в яких звучало ім'я Мати Харі, була перехоплена британськими спецслужбами. Жінка була заарештована 13 лютого 1917 року в готелі «Елізе-палас». На суді їй співчували, але це її не врятувало. 25 липня 1917 року Маргарета Гертруда Зелле була засуджена до смертної кари.
Пауло Коельо «Мата Харі. Шпигунка» читати онлайн повністю (російською):



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла