Молдова – країна душевності та контрасту


Молдова відома своїми виноградниками та щільністю населення. Такою постає вона для користувачів соціальних мереж та туристів, які виділили деякий час, аби побачити на власні очі, що то за країна, що межує з Україною. Невелика за площею держава має також кордон з Румунією, а її мешканці й досі вивчають румунську мову в школах.
Молдова вважається однією з найщільніше заселених країн Європи. Щільність населення становить приблизно 129 осіб на квадратний кілометр. Загалом в ній проживає приблизно 4 млн осіб.  
Звичайно ж, наймасовішими є найбільші міста. До їх складу входять: столиця Кишинів, Тирасполь, Бельці, Бендери  та Рибниця. Цікаво, що попри багатонаціональний склад мешканців країни, південь заселений корінними жителями - гагаузами. Їх мова під загрозою зникнення, тому знаходиться під захистом ЮНЕСКО. 
   Одним з символів Молдови вважається тварина зубр. Саме він розташувався на гербі. Як державний символ країни травоїдна тварина означає державну самостійність та унітарність. Історія описує, що у середньовіччі голова зубра була зображена на гербі воєводи Штефана чел Маре. Протягом багатьох століть саме зубри були господарями молдовських лісів. Але понад 300 років зубри вже не жили в цих краях, бо вони були винищені ще в кінці XVII століття. 
Молдова - країна виноградників. Навіть дивлячись на неї з висоти пташиного польоту, здається, що це грона винограду. Перші виноградні лози в цих краях з'явилися понад 9000 років тому. Назва країни походить від назви річки Молдови. Причому ця річка протікає по сусідній Румунії, на молдавську територію взагалі ніяк не потрапляє. Близько 12% території країни контролюється невизнаною державою - Придністровською Молдавською Республікою. Конфлікт тягнеться ще з 1990-го року.
Тільки у трьох країн у світі, включаючи Молдову, лицьова і зворотна сторони державного прапора відрізняються одна від одної. Молдовський ґрунт займає одне з перших в світі місць по родючості. Місто Сорока є неофіційною столицею циган. Країна посідає сьоме місце у світі з виробництва волоських горіхів. За часів СРСР саме тут виготовляли їжу для космонавтів. У незапам'ятні часи тут жили особливо великі слони. На жаль, вимерли вони вже дуже давно. 
Кишинів є однією з найзеленіших європейських столиць.  Жителі Молдови дуже часто можуть послухати жарти про себе та вже не ображаються. Адже яка ще нація настільки любить Різдво, що святкує його два рази на рік. Крім того, обов’язковою умовою для будь-якого свята є національна кукурудзяна каша мамалига, що є прикрасою будь-якого столу. 
 Хоч кукурудза була завезена в Молдову у XVII столітті, в той час як вся інша Європа спробувала її ще в кінці XV століття, мамалига вважається візитною карткою саме Молдови. Традиційно кукурудза і страви з неї були чисто селянською їжею, і тільки в останні десятиліття стала їжею для всіх.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла