Кіпр – острівна держава Європи


Острів Кіпр, розташований в Середземному морі, - це не тільки популярний туристичний напрям, це ще і справжня скарбниця пам'яток стародавньої культури. Чого тут тільки немає - і допотопні катакомби, і руїни римських палаців, і багатюща спадщина античної Греції... Одним словом, Кіпр однозначно вартий того, щоб відвідати його хоча б раз в житті.
Кожна п'ята людина, що проживає на Кіпрі - іноземець. Чисельність населення країни становить близько 1,2 млн осіб. З 1974 року острів розділений на дві частини, 60 % контролюється владою Республіки Кіпр (в основному, населена греками), інша частина - Турецькою Республікою Північного Кіпру (населена турками). ТРПК визнана тільки Туреччиною, ООН вважає цю територію окупованою Туреччиною.
Столиця Кіпру - місто Нікосія, причому місто розділене надвоє між Кіпром і невизнаною республікою Північний Кіпр. Обидві половинки Нікосії виконують роль столиці для своїх держав. Будучи на Кіпрі, не варто розмовляти з греками-кіпріотами на тему поділу острова, оскільки ця тема для них надзвичайно болюча. 
Крадіжок на Кіпрі практично немає. Тут лівосторонній рух.  На Кіпрі немає залізниць. Вірніше, одна є, але вона була закрита у зв'язку з нерентабельністю ще в середині минулого століття. У більшості будинків (за винятком житлових багатоповерхівок у великих містах) відсутній підігрів води. Натомість кіпріоти встановлюють на дахах резервуари з водою, які нагріваються сонцем. 
Перші люди з'явилися на Кіпрі, судячи з археологічних знахідок, ще приблизно 12 тисяч років тому. У розташованому на Кіпрі місті Пафос так багато різних археологічних об'єктів, що мають величезну цінність, що все місто цілком було внесено до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. 
Кіпріоти люблять відпочивати. Наприклад, в неділю закрито взагалі все, а банки та аптеки працюють лише по буднях, і тільки до обіду. Більшість магазинів закриваються о 5-6 годині вечора. З початку 2008 року на Кіпрі введено в експлуатацію євро, який замінив кіпрський фунт. 
На Кіпрі розташоване місто-привид Вароша, покинуте після військового конфлікту з Туреччиною в середині 70-х. Відтоді місто пустує і повільно руйнується. Де-юре Вароша є кварталом більшого міста -  Фамагусти. Близько двох відсотків території острова Кіпр знаходяться під контролем Великобританії - там розташовані військові бази цієї країни. 
Вважається, що грецька богиня Афродіта народилася з морської піни саме тут, на Кіпрі, в бухті Афродіти, яка і отримала свою назву після цієї події. Найпопулярніша їжа на Кіпрі - звичайний шашлик, який, правда, тут називають «сувлаки». Кіпріоти дуже теплолюбні. Якщо взимку температура опускається до 13-15 градусів тепла, вони посилено кутаються в теплий одяг, в той час як іноземці продовжують розгулювати чи не в футболках і шортах. Найпівденніша точка Євросоюзу розташована саме тут, на Кіпрі. 








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла