Мальта – країна туристична


Республіка Мальта — це маленька острівна держава в Середземному морі, яка не має ні гір, ні річок, але може похвалитися багатою на дивовижні події багатовіковою історією. Ця країна є рекордсменом по щільності культурних та історичних пам’яток.
Столиця Мальти — Валетта. Чисельність населення становить — 450 000 осіб. Мальта розташована в самому центрі Середземного моря між Сицилією (90 км) і Тунісом (230 км). Республіка складається з безлічі островів і острівців, що утворюють Мальтійський архіпелаг. Найбільші й найзаселеніші з них - це острови Мальта (246 км²), Гозо (67 км²) і Коміно (2,7 км²). Це єдина країна в Європі, у якій немає річок, озер і власних джерел прісної води. Питну воду доставляють з Італії, побутову ж отримують із морської води через опріснення.
 Мальта була англійською колонією аж до 1964 року. Британське відлуння розноситься тут і досі. Це лівосторонній рух, поштові ящики у вигляді червоних тумб, червоні телефонні будки з британським левом, маленькі вуличні кеби карроціни, умивальники з пробкою, електророзетки англійського зразка з трьома дірками й багато чого іншого.
Офіційні мови на Мальті мальтійська й англійська. Багато місцевих жителів добре розуміють італійську. Країна є однією з трьох країн у Європі, де англійська мова державна. З 2004 року Мальта є членом Євросоюзу. За щільністю населення займає третє місце у світі (після Монако й Сінгапуру). Тут знайдені найдавніші споруди на Землі, що є старшими за єгипетські піраміди на 1000 років.
 Мальта - це величезний камінь, що виліз із вод Середземного моря. Відповідно і пляжі тут кам’яні. На стінах будинків тут можна побачити таблички з іменами. Це оригінальна традиція -  давати домівкам імена. Типовий портрет мальтійця: невисокий зріст, смаглявий, чорнявий, кароокий, товстий, з пірсингом і татуюваннями, й обов’язково носить прізвище Спітарі (ось що вийде, якщо змішати італійську, арабську й африканську кров). Усі мальтійці сумлінні католики, щонеділі ходять до церкви. А церков на цьому архіпелазі стільки, скільки днів на рік!
Мальтійські пейзажі засвітилися у фільмах «Троя» і «Гладіатор». На Мальті немає безробіття, безпритульних і бродячих собак. Зате дуже багато бродячих кішок. Хоч і бездомні, але не обділені увагою і їжею: всюди стоять мисочки з водою й кормом. Мальта - загальновизнана школа англійської мови. Тут понад 30 ліцензованих шкіл, сюди приїжджають школярі та студенти з усієї Європи, вивчення мови тут набагато дешевше, ніж у Великобританії. 
Мальта - ідеальне місце для дайвінгу. Острів кам’яний, вода чиста. Під водою багато різних печер, гротів, останків затонулих кораблів, що перетворюють дайвінг у цілий квест.  Яскрава особливість Мальти — це традиційні, різнокольорові рибальські човни «луццу» з очима Осіріса. Традиція малювати очі на луццу прийшла від фінікійців. Очі Осіріса оберігали човен від небезпеки у відкритому морі. 
Назва Республіки походить від фінікійського слова «malat», що перекладається як «притулок». З давніх часів острів неофіційно був відомий як «Земля меду», оскільки тут завжди було розвинене бджолярство. Мальтійські вулиці вважаються одними з найбільш вузьких у світі. Таке планування дає змогу створити тінь від будинків і, як стверджують корінні мальтійці, може слугувати прекрасним засобом для створення оборонних укріплень на випадок вторгнення.
 Головною статтею доходу Мальти вважається прибуток від туристичного бізнесу. Туристи приносять четверту частину всіх доходів держави. Щорічно з візитом на острів прибувають до 1,2 млн туристів з усього світу. Це пов’язано не тільки з унікальними пам’ятками, прекрасним кліматом, але й деякими цікавими міфами. Наприклад, один із найпоширеніших міфів свідчить, що Мальта є частиною колись зниклої з лиця землі Атлантиди. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла