Привіт, Латвіє!


Латвія - маленька прибалтійська країна, небагата на природні ресурси, зате щедро наділена багатою історією. І нехай Латвія, як держава, існує не так вже й давно - у землі, на якій розташувалася ця країна, є безцінна і безмірно цікава культура.
Столиця Латвії – Рига. Чисельність населення Латвії становить - 2,1 млн осіб. Якщо туристи опинилися в Латвії в день літнього сонцестояння, то можна вважати, що їм дуже пощастило - в найкоротшу ніч року латвійці святкують національне свято Ліго. Повітря тут завжди чисте і свіже, а все тому, що боротьбі за екологію в цій країні приділяється величезна увага. Екологічна обстановка тут краща, ніж навіть у Фінляндії, і поступається тільки Швейцарії.
 За бурштином сюди приїжджають з усіх куточків світу. Що цікаво, бурштин настільки тісно пов'язаний з цією країною, що вважається її національним каменем. Інші символи Латвії - журавель і біла Плиска. У Латвії розташований найширший водоспад в Європі - Вентський, його ширина в повінь може сягати 279 метрів. 


Прапор Латвії нерідко плутають з прапором Австрії - він відрізняється від останнього лише тим, що червоний колір латвійського прапора дещо темніший, ніж у австрійського. При цьому прапор Латвії є одним з найстаріших у світі - його перша згадка датується аж 13-м століттям. У День незалежності кожен будинок тут зобов'язаний вивісити на загальний огляд державний прапор. Порушникам доведеться сплатити штраф.
Дітям до 16 років тут дозволяється водити велосипед тільки при наявності спеціальних водійських прав. Щоб їх отримати, потрібно скласти іспит. За водіння велосипеда в нетверезому стані, порушнику накладається штраф у кілька тисяч євро і адміністративний арешт на кілька тижнів, щоб подумати про свою поведінку.
 Національна валюта Латвії - євро, але до 2014 року в ходу був латвійський лат. Єдина в Європі бобслейна траса знаходиться в латвійському місті Сігулда. Чималий внесок у кінематограф привніс латвієць Вальтер Цапп: саме він винайшов першу портативну камеру у світі (1937). Фільми зі звуком вперше в Прибалтиці стали транслюватися в кінотеатрі «Рига». Найвища телевізійна вежа в світі розташована в Латвії, її висота - 368,5 метрів. 
Майже третина населення Латвії живе в столиці. У рейтингу 40 унікальних продуктів Євросоюзу значиться знаменитий латвійський житній хліб. Найпопулярніше в Латвії ім'я - Яніс. Стара Рига включена в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Офіційна мова в Латвії тільки одна - латвійська, але насправді близько третини населення тут говорить російською. Багато людей також володіють англійською.
Рига - найбільше місто в Прибалтиці. Не у всіх громадян Латвії є всі цивільні права. Особам цієї категорії видають «паспорт чужинця» з обмеженням в правах. Громадський транспорт тут ніколи не спізнюється. Період перебування латвійських територій в складі СРСР тут вважається періодом окупації. Колись у цієї країни, яка тоді ще називалася Курляндією, були свої колонії в Африці і в районі Карибського моря.
Близько половини території Латвії покрито лісами. Відсоток населення з вищою освітою тут один з найвищих в світі. У Латвії немає офіційної релігії. Спритний мобільний інтернет покриває 99% території країни, зовсім як в сусідній Естонії. Латвійський фольклор охоплює майже мільйон традиційних пісень. Закон тут забороняє тримати вдома собак бійцівських порід.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла