Виховання дітей по-європейськи


Система європейського дошкільного виховання напрочуд цікава. Ні у кого не виникає сумнівів, що формування особистості відбувається змалку. Тим паче, коли ми часто чуємо про такі речі, як європейські цінності. Цей набір якостей формується і закладається генетично, у сім’ї, в дитячому садочку, зрештою усім середовищем, яким оточений маленький європеєць. Поряд із цим, кожна молода сім’я рано чи пізно постає перед вибором – виховувати дитину самостійно, замовляти послуги вчителя на дому або ж віддати своє чадо в дитсадок. І цій обставині надають особливу увагу саме європейці.
Якщо у деяких країнах не передбачена «тиха година», то, скажімо у Швеції є садочки, в яких діти взимку сплять на вулиці в спальних мішках. Дітки, які ходять в такі садки, менше хворіють. Шведи з раннього дитинства вчаться берегти природу. Екологічна культура чи не найактивніше культивується у головах маленьких шведів. Тут не прийнято багато вчитися у дитсадках. Вважається, що потрібно не віднімати у малюків дитинство, вони повинні більше гуляти.
Плата за послуги дитсадка у Швеції батькам обходиться в щомісячну суму, яка залежить від їхнього доходу. Як правило, сума не перевищує 200 євро. Ще особливістю дошкільної освіти тут є: наявність денних і нічних садочків, система знижок на кожну наступну дитину, віддану до виховного закладу, безкоштовні послуги садочків для студентів та безробітних батьків. Шведи керуються принципом безвідмовного виховання, де навіть для гри у піску чи калюжі виділяють окремий одяг. «Брудна дитина – щаслива дитина», – полюбляють жартувати дорослі.
 Скрупульозною і педантичною виглядає виховна система у Німеччині. Це виражається як мінімум розміром заробітної плати, яку отримує вихователь – близько 460 євро на місяць. Послуги садків оплачуються в розмірі 60-400 євро на місяць. Сума вираховується залежно від достатку батьків за останній рік. Для діток з малозабезпечених сімей існує можливість безкоштовного відвідування садка. 
Позитивним у німецькому вихованні виступає система змішаного середовища, коли старші дітки піклуються про молодших, а діти з фізичними вадами займаються у групах з повноцінними. Це формує своєрідну безбар’єрність і толерантність, яка так необхідна вже у дорослому віці кожному європейцю.
 Про колорит і особливість національного виховання в країнах ЄС не доводиться сперечатися. Країни в першу чергу опираються на ментальні особливості, географічні умови та виклики часу. Французька дошкільна освіта тому свідок. Так, у дитсадках Франції дітям заборонено вживати на сніданок молоко та печиво. Воно сприяє ожирінню. Європейці навчені звертати увагу на всі видимі і невидимі фактори, які можуть позитивно вплинути на їхню дитину і саме це демонструється відношенням батьків до якості виховання маленького шведа, німця чи француза. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла