Андорра – маленький рай в Європі


Князівство Андорра — одна з крихітних європейських держав, затиснутих між могутніми сусідами. Втім, розміри не завжди мають значення, адже всі карликові держави Європи дуже багаті, а їх жителі ведуть сите й безбідне життя. Не стала винятком і Андорра, що розташована на кордоні між Францією та Іспанією.
Столиця Андорри — Андорра-ла-Велья. Чисельність населення Андорри становить 77 000 осіб. Площа князівства 468 км². Протяжність країни від одного кордону до іншого становить усього 40 км. Населення крихітного князівства говорить трьома мовами: іспанською, французькою та каталонською, хоча лише остання має статус офіційної.
 Навчання в початкових школах ведеться однією з цих трьох мов на вибір. Незважаючи на те, що Андорра не входить до Євросоюзу, власникам європаспортів віза сюди не потрібна. Громадянам князівства, відповідно, теж в’їзд у ЄС відкритий. Офіційна валюта Андорри — Євро, своїх грошей тут немає, за винятком монет, які цікавлять лише колекціонерів. Ба більше, за всю довгу історію Андорри власних грошей тут взагалі ніколи не було.  
Рівень життя тут один із найвищих не тільки в Європі, але й у всьому світі. А оскільки армії тут немає, гроші, які поглинула б оборонна промисловість, йдуть на розвиток мирних галузей. Через скромні розміри й географічну ізоляцію (країна буквально затиснута в горах) у політичному житті Андорри декілька раз виникали кумедні казуси. Так, під час Першої Світової війни князівство вступило у війну на боці Антанти, оголосивши про початок воєнних дій проти Німеччини. Але жодних дій зроблено не було, а потім війна закінчилася, і про те, що трапилося, тут просто забули.
Лише в 1957 році з’ясувалося, що мир між Андоррою й Німеччиною так і не був укладений, і формально країни досі перебувають у стані війни. А ще одного разу європейські держави створили Версальський союз, до якого увійшли всі сусіди Андорри, але саме князівство в нього не включили по дуже цікавій причині — про його існування просто ніхто не згадав.
 Свого часу цією країною правив Борис Скосирєв, заповзятий авантюрист родом із Російської Імперії. У 1934 році він за підтримки місцевої Ради перейменував князівство в королівство, а себе призначив королем Борисом I. При владі він протримався 12 днів, поки з Іспанії не прибули декілька жандармів, які заарештували невдалого короля. За короткий час, проведений на троні, він встиг видати кілька законів, вельми, до речі, прогресивних для свого часу.
Столиця князівства Андорра-ла-Велья найвисокогірніша столиця Європи, місто розташоване на висоті 1 022 м над рівнем моря.
Доходи від туризму становлять 80% ВВП Андорри. З початку жовтня по кінець березня ця гірська країна стає справжньою Меккою для любителів гірських лиж та інших зимових видів спорту. Втім, Андорра популярна і в інші сезони: туристів приваблюють незабутня краса природи, затишна атмосфера крихітних містечок, ніби застиглих у Середньовіччі, найвищий рівень сервісу в бутик-готелях і спа, а також цікава кухня, що являє собою злиття іспанської та французької, доповнених місцевим гастрономічним колоритом. 
 Андоррці живуть довго. Середня тривалість життя в Андоррі становить 83 роки: за цим показником країна стоїть на другому місці у світі й поступається лише Японії. Високій тривалості життя сприяють найчистіше повітря й холодний, але щедрий на сонце клімат (300 сонячних днів на рік). А також якісне медобслуговування, яке безоплатно надається всім працюючим громадянам і членам їх сімей.   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла