Дитячі письменники, які змінили світ. Роальд Дал.


Англійський письменник норвезького походження, казкар, фантаст.
Він народився у вельському містечку Лландаффі, у родині емігрантів з Норвегії. Служив у Королівських повітряних силах Великої Британії, ставши асом (збив більше п’яти літаків противника), а згодом – одним із найбільш продаваних письменників та найвідоміших дитячих авторів XX століття.  Здобув Всесвітню премію фентезі, British Book Awards, а також, за версією журналу «Time», потрапив на 16-ту сходинку у списку «50 видатних британських письменників з 1945 року».
Дал рано втратив батька, а згодом його перевели до пансіонату для хлопчиків Святого Петра. У біографії письменника знайдеться місце і роботі на шоколадній фабриці, що стане основою для написання одного з найвідоміших його творів – «Чарлі і шоколадна фабрика».


 Після війни він повністю присвятив себе творчості і швидко здобув світове визнання. 1943 року вийшла його перша дитяча книжка «Ґремліни» – про маленьких злісних істот, запозичених з фольклору Королівської авіації.
Його твори для дітей відомі специфічним чорним гумором, похмурою і водночас комічно-гротескною атмосферою. Разом з дитячими книжками він працював над моторошними оповіданнями для дорослих.
Також Дал пробував писати сценарії до фільмів. Однак саме твори для дітей принесли йому визнання. Кожна нова книжка лише гучніше заявляла про нього у світі. Попри гротескність й часом химерність його сюжетів, маленькі герої книжок Роальда Дала протистоять тиранії й жорстокості дорослого світу.

Варто почитати:
- «Чарлі і шоколадна фабрика»
- «Матильда»
- «ВДВ (Великий Дружній Велетень)»
- «Відьми»
- «Джеймс і гігантський персик»

Варто подивитися:
- «Відьми» (1990)
- «Матильда» (1996)
- «Чарлі і шоколадна фабрика» (2005)
- «Фантастичний містер Лис» (2009)
- «Великий дружній велетень» (2016)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла