Цікаві факти про парламенти Європи! Країни Європи з найбільшою кількістю парламентарів



В українському парламенті засідають 450 народних депутатів. А чи знаєте ви скільки парламентарів працюють у законодавчих органах інших країн Європи? Сьогодні з ними і познайомимося.

 У Франції парламент має дві палати (верхню (348 нардеп) та нижню (577 обранців), де засідають в загальному 925 народних обранців. Верхня називається Сенатом, нижня – Національною Асамблеєю. Іноді скликається об’єднаний Конгрес.
Двопалатний парламент має й Італія, де засідає 951 депутат.  Законотворчий орган розділено на Палату депутатів (630) та Сенат Італії (315). Формально палати рівні по своєму статусу. Є кілька пожиттєвих сенаторів, але їх кількість варіюється. Цікаво, що іноді парламент Італії може приймати свої власні юридичні рішення, не вдаючись до допомоги судів.
Німеччина має однопалатний парламент, який складається з однієї нижньої палати і налічує 709 депутатів. Цікаво, що розпуск німецького парламенту є винятком та належить виключно до компетенції федерального президента. Відзначимо, що у Німеччині кожна область (земля) має свій уряд та парламент.
А ось найбільший у Європі законодавчий орган знаходиться на Туманному Альбіоні: 1429 осіб. Він розділений на Палату лордів (779) та Палату громад (650). У першій деякі "крісла" передаються у спадок, або їх власники є довічними перами без права для їх нащадків спадкувати. Вищі духовні особи країни теж засідають у Палаті лордів. Палата громад, спочатку створена для представлення інтересів звичайних людей, повністю обирається населенням країни.
Окремою частиною британського парламенту є монарх, але його/її роль наразі радше дорадча і церемоніальна. Монархи мають право розпускати та скликати парламент і схвалювати законопроекти. Одночасно засідати у обох Палатах заборонено, як і голосувати і там і там.
У сусідній з Україною Туреччині (Велике Національне Зібрання) народних обранців також більше, ніж у нашій країні – 600 осіб.
У Польщі депутатів лише на 10 чоловік більше ніж в Україні!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла