Персі Біші Шеллі - англійський поет епохи романтизму


4 серпня 1792 року - день народження Персі Шеллі. Все своє творче життя він писав лірику. У характері Шеллі було багато привабливих рис, та однією з найпривабливіших була його послідовність в обстоюванні власних принципів. Це переконливо демонструє короткий і бурхливий життєвий шлях поета.
Він народився в багатій аристократичній родині з давніми консервативними традиціями. Дитинство провів у маєтку батька Філд-Плейс в графстві Сассекс серед прегарної природи східної Англії. Вже в ранньому дитинстві виявив художню обдарованість, чудово оповідав вигадані цікаві історії і навіть складав перші віршики.
Як і слід нащадку аристократичного роду, майбутньому баронету, Персі потрапляє до найпривілейованішого Ітонського коледжу - навчального закладу, в якому до наших днів готують державну еліту країни.
Звиклий до простору і волі батьківського маєтку фантазер і мрійник, жвавий, запальний, щирий і гордий опинився в школі-казармі з паличною дисципліною, під началом суворих і жорстоких вчителів, серед озлоблених муштрою і побиттям учнів. Мабуть, саме тут народився в ньому гнівний протест проти всілякої тиранії й несправедливості, жага свободи й незалежності не лише для себе, а й для всіх.
 Він обстоював свої права як особистості з такою пристрастю та люттю, що його прозвали у коледжі "шаленим Шеллі". Його по-дитячому жорстоко цькували співучні, доводячи до приступів безсилого й нерозсудливого гніву. Наші сучасники назвали б це булінгом. Однак у коледжі були і гуманні освічені вчителі. Один з них, доктор Лінд, людина, що таємно сповідувала найрадикальніші переконання, була прихильником французьких просвітителів і революціонерів, прилучив свого зовсім юного учня до дорогих для себе ідей. Ці ідеї знайшли в душі Персі родючий грунт і почали бурхливо розвиватися в його ранній творчості. 

Ще зовсім хлопчиськом він вже багато пише, і не лише поезії, а й романи. Через рік після вступу в Оксфордський університет дев'ятнадцятирічний Шеллі був уже автором двох романів і збірки віршів. Взагалі він і пізніше писав дуже легко і швидко, працював у різних жанрах: поеми, оди, ліричні поезії, гімни, станси, пісні, послання - це в поезії; публіцистичні статті, есе, етюди - в прозі; драматургічні твори. 

Його працьовитість і плідність дивовижні, особливо, якщо взяти до уваги досить рухливе життя, насичене найрізноманітнішими подіями, зустрічами, переживаннями, часто вельми похмурими і сумними, яке вів поет до самої своєї загибелі.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля