Гемфрі Гілберт – англійський мандрівник та дослідник


5 серпня 1539 року в Девонширі народився Гемфрі Гілберт -  англійський військовий та навігатор. Вивчав навігацію і військову справу в Оксфорді. Записався в армію і був поранений при облозі Гавра у 1563. У 1566 році запропонував експедицію з метою пошуку проходу між Англією і Далеким Сходом, що було в той час надзвичайно важливим для середньовічної Європи.
Однак королева Англії Єлизавета I відкинула цю пропозицію і натомість направила Ґілберта до Ірландії, де він жорстоко придушив повстання (1567—1570 роки) і почав розробку плану протестантської колонізації провінції «Міністер» у південній частині Ірландії. Для цієї діяльності він був посвячений у лицарі в 1570 році у віці 31 року.
У 1572 році він командував півтора тисячами англійських добровольців, направлених для участі в опорі Нідерландів проти Іспанії. До середини 1570 року Ґілберт почав застосовувати свій ірландський досвід колонізації до Північної Америки.
У 1577 році він висунув план захоплення Ньюфаундлендом риболовецьких флотів Іспанії, Португалії і Франції; окупації Санто-Домінго і Куби, а також перехопленню суден, що перевозять американське срібло до Іспанії. Єлизавета I ігнорувала його пропозиції. У 1578 році Ґілберт отримав завдання заснувати колонію в Новому Світі. Експедиція 1578-1579 років не мала успіху, оскільки через штормову погоду суднам довелося повернутися до Англії.
Для фінансування нової експедиції Ґілберт за сприяння свого зведеного брата Волтера Рейлі (англійського державного діяча, авантюриста і поета) почав продавати землі ще не існуючої колонії. Рейлі також надав корабель і допоміг в отриманні дозволу від Єлизавети I. З п'ятьма суднами, на борту яких було 260 чоловік, Ґілберт 11 червня 1583 року відплив з Плімута, а 3 серпня підійшов до Ньюфаундленду, де заснував невелику колонію Сент-Джонс.
На флотилії з трьох суден Ґілберт зробив спробу обстежити узбережжя на південь від Сент-Джонса. Під час цієї подорожі найбільший корабель загинув, а з двома, що залишилися, він вирішив повернутися до Англії. Сам Ґілберт плив на меншому судні «Сквіррел» водотоннажністю всього 10 тонн. 9 вересня 1583 року, стоячи на палубі свого гинучого корабля, Ґілберт вимовив свою знамениту фразу: «Ми ближче від моря до небес, аніж до суходолу». Увечері судно «Сквіррел» разом з Ґілбертом затонуло поблизу Азорських островів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла