Нільс Генрік Абель та Абелівська премія


5 серпня 1802 року народився чудовий норвезький математик Нільс Абель. Хто з нас не чув про Нобелівську премію, одну з найпрестижніших міжнародних премій, яка щорічно присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства? Однак премія Альфреда Нобеля не включає премію з математики з особистих мотивів вченого.
Тому, щоб виправити таку несправедливість, урядом Норвегії була заснована Абелівська премія з математики, названа так на честь норвезького математика Нільса Генріка Абеля.
 Ідея заснування премії виникла в 2002 році і, починаючи з 2003 року, щорічно присуджується видатним математикам сучасності. Грошовий розмір премії можна порівняти з розміром Нобелівської премії і, в доларовому еквіваленті, становить трохи менше мільйона доларів США. Метою засновників цієї премії було не тільки заохочення математиків зі світовим ім'ям, але й широка реклама та популяризація сучасної математики, особливо серед молоді.


Перша пропозиція заснування премії пролунала в рамках відзначення 100-х роковин народження Абеля. У 1899, незадовго до своєї смерті, Софус Лі (норвезький математик) запропонував запровадити Абелівську премію, коли дізнався про наміри Альфреда Нобеля, який засновував щорічні премії, не включати премію з математики. Король Швеції Оскар II погодився фінансувати математичну премію імені Абеля, і математики Людвіг Сілов та Карл Штермер розробили статут та правила пропонованої премії. Проте, вплив Лі згас після його смерті, а роз'єднання Шведсько-норвезької унії у 1905 поклало край першій спробі створення Абелівської премії.
 У 2001, коли інтерес до премії знову зріс, була сформована робоча група для розробки пропозиції, котра і була представлена прем'єр-міністру Норвегії у травні. У серпні 2001 норвезький уряд оголосив, що премія буде присуджуватися з 2002, до 200-річного ювілею Абеля. Насправді ж перша премія була присуджена у 2003 році. Для відзначення лауреатів і їхніх досягнень була заснована серія книг -  один том на п'ять років. 
Цікаво, що в 2019 році Абелівську премію вперше за всю історію її існування отримала жінка - американський математик Карен Уленбек  за свою фундаментальну працю з геометричним аналізом і калібрувальною теорією поля, яка значно змінила математичний ландшафт. Її теорії здійснили революцію в розумінні мінімальних поверхонь та більш загальних проблем мінімізації у високих розмірностях.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла