Гельсінкі: місто щастя і затишку


 v Гельсінкі – столиця і найбільше місто Фінляндії. Розташоване на березі Фінської затоки Балтійського моря.
  v Населення Гельсінкі зростає з кожним роком на 5-8 тис. людей! Зараз тут проживає близько 600 тис. Місто також є однією з найменш населених столиць Європи. Воно є другим після Брюсселя, населення якого налічує всього 150 тис. осіб!                        

    
















v Гельсінкі було засновано в 1550 році шведським королем Густавом. Перша назва міста була «Гельсінгфорс»?, її досі використовують в офіційній документації. 
                                                           
       v Столиця Фінляндії тягнеться вздовж північного берега Фінської затоки. Складається вона з 300 островів, пов’язаних між собою безліччю мостів.                                                                                            
   v У Гельсінкі великою популярністю користуються велосипеди. Цікаво, що тут прокладена мережа велосипедних доріжок загальною довжиною 1200 кілометрів. У теплу пору року в місті діє сервіс безкоштовних громадських велосипедів — CityBike.             
  v Унікальною особливістю міста є те, що в невеликому центральному районі розташувалося 8 висококласних університетів і 6 технопарків.
  v Гельсінкі займає досить велику площу в 686 км2. Майже 500 км2 займає море, а суша всього 186 км2.                                                          

  v  Так як столиця побудована на скелях, тут можна побачити чимало великих водоспадів.


  v Гельсінкі є найхолоднішим містом у світі! Середньорічна температура не перевищує 0 градусів за Цельсієм, а 51 день у році сонце тут майже не світить!
  v Символами міста вважаються клен і білка. 
v Гельсінкі є однією з найбагатших столиць Європи. Однак це не заважає їй бути однією з найдешевших європейських столиць. Ціни на товари у кілька разів менше за середньоєвропейські.
v Місто забезпечується водою через найдовший у світі тунель, який проходить через гори!
v Водопровідна вода в Гельсінкі настільки якісна, що її експортують в інші країни світу, наприклад до Саудівської Аравії, яка вже багато років купує воду у фінів. Учені вже багато разів визнавали водопровідну воду столиці Фінляндії найчистішою в світі!
                                   


         v У Гельсінкі розташований найбільший у Західній Європі діючий православний собор – Успенський. Він побудований в 1868 році з колишніх кріпосних стін фортеці Борсмуд на Аландських островах.

  v У фінській столиці є найбільший північноєвропейський парк розваг з 43 атракціонами, ігровими автоматами й іншими місцями дозвілля для всієї родини.  

  v Гельсінкі – єдине місто у Фінляндії, де є трамваї і метро! 


  v Зоопарк Гельсінкі – один із найстаріших і великих зоосадів в світі.  Тут зібрано більше 2 тисяч тварин і близько 1000 видів рослин. Кожну зиму в зоопарку проводиться міжнародний конкурс льодових скульптур.


  v Місто є батьківщиною найбільшої компанії мобільних телефонів Nokia.
  v Майже 92% населення Гельсінкі розмовляють фінською мовою. Близько 6% шведською, а решта 2% – тільки англійською, яка користується величезною популярністю, проте не є офіційною, як фінська і шведська.
  v Містами-побратимами Гельсінкі є столиця України – Київ і Сіракузи (США).








                              



























Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла