Закон Ліндгрен. Права тварин у Швеції


Захист прав тварин в країні - історія з великими, можна навіть сказати, державно-монархічними традиціями. Найбільша в Скандинавії організація захисту прав тварин Djurens Rätt заснована тут ще в 1882 році. Одним з перших її членів свого часу стала шведська принцеса Євгенія.
Зараз організація налічує близько 32 тисяч чоловік і працює над десятками проєктів у Швеції та за її межами.
А перший закон, що вводив відповідальність за жорстоке поводження зі звірами, з'явився в Швеції на 30 років раніше, ще в 1857 році. З 1907 року його дія поширюється і на диких тварин.

Свій нинішній закон Швеція прийняла аж у 1988 році. Його часто називають Lex Lindgren, «законом Ліндгрен»: саме знаменита шведська письменниця забезпечила йому майже безперешкодне проходження через парламент.
Астрід Ліндгрен, яка виросла на фермі, написала кілька сатиричних оповідань для найбільших шведських газет про те, як погано люди поводяться з «братами своїми меншими». В одному з них Бог, який створив людину, щоб той дбав про звірів, повертається на Землю після довгої відсутності - і глибоко розчарований.
Все закінчилося візитом тодішнього шведського прем'єр-міністра додому до письменниці, де він запевнив її, що новий закон - подарунок на 80-річчя Ліндгрен - буде прийнятий. Так і сталося.
Бездомні тварини для Швеції - рідкість, але і з нею борються. З 2010 року всі собаки в країні повинні бути зареєстровані в спеціальному реєстрі: для кожної з 944 803 собак в країні, якщо вона раптом виявиться без нагляду, можна дізнатися господарів, реєстр доступний в мережі. Такий самий реєстр активісти хочуть створити і для кішок.

Природно, без санкцій будь-які закони були б безглузді. Тому й суворі міри покарання: штрафи, до двох років в'язниці і навіть (тимчасова або довічна) заборона на володіння тваринами. Кішку, собаку, папугу або свиню можуть вилучити, але при цьому змусити колишнього господаря покривати витрати на утримання.

У Швеції бурхливо обговорюють повну заборону на використання диких тварин у цирках - його підтримують 70% шведів.
Зараз тварини в цирках повинні міститися в хороших умовах, мати можливість гуляти і вчасно отримувати ветеринарну допомогу і ніколи не демонструватися публіці на прив'язі. У шведських цирках вже заборонені мавпи, носороги і бегемоти, жирафи, кенгуру, хижі птахи, крокодили, слони і не тільки.

Цирки - теж ще не все. Djurens Rätt давно намагається домогтися закриття єдиного в країні дельфінарію в Кольморденскому зоопарку на півдні від Стокгольма. До речі, дельфінарії давно заборонені в Великобританії, Хорватії, Угорщині, Словенії, Швейцарії, на Кіпрі або, скажімо, в Індії. Взагалі в Євросоюзі дельфінарії є в 14 з 28 країн блоку.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла