Неймовірна країна Греція


Греція — сонячна країна з багатою історією і культурою, яка щорічно приваблює мільйони туристів. Країна подарувала людству геніальних філософів і вчених, дала походження тисячам сучасних слів і пояснила деякі фізичні явища. Цікаві факти про Грецію допоможуть вам дізнатися про цю країну трохи більше.
Грецію омиває 5 морів: Егейське, Середземне, Іонічне, Фракійське та Критське. Цікаво, що Фракійське входить до складу Егейського, а Критське — до складу Середземного моря. Проте, це не заважає їм вважатися абсолютно самостійними географічними об'єктами. 
 В грецьких школах вивчають дві іноземні мови, причому перша — англійська — є обов'язковою, а другу учні можуть вибрати самі. Виявляється, греки діляться на дві великі групи: елліни та понтійці. Елліни — це корінні греки, а понтійці — вихідці з країн колишнього СРСР. Еллінський і понтійський діалекти досить сильно відрізняються. Офіційною мовою Греції вважається еллінський варіант грецької мови. 
У Греції є свій аналог Ватикану — монастирська держава Афон. Що цікаво, для її відвідин потрібно оформляти окрему візу, причому жінкам в ній буде відмовлено в будь якому випадку — на Афон допускаються виключно чоловіки. Колись Греція була частиною Візантійської Імперії. Греки пам'ятають про це, і над багатьма архітектурними пам'ятками можна побачити відразу два прапори: державний та візантійський. В грецьких містах дуже мало висотних будівель. Зазвичай вони забудовані будинками висотою в 3-5 поверхів. 
Греки рано лягають (о 22-23 годині вечора) і рано встають (о 5-6 ранку). Необхідну кількість сну вони добирають під час сієсти — найжаркішого часу дня, який припадає на проміжок з 14.00 до 16.30. Галасувати під час сієсти, а також з 22.00 по 06.00 — вірний спосіб привернути увагу поліції. Жителі Греції вкрай непунктуальні. Спізнитися на годину-півтори греки вважають абсолютно нормальним.
 Грецькі «бюджетники» вважаються елітою суспільства. Військові, вчителі, лікарі та поліціянти — це найпрестижніші та найвисокооплачуваніші професії. У Греції слова «поліціянт» і «ледар» — синоніми. При цьому в країні найнижчий в ЄС рівень злочинності. 
Популярний у нас грецький салат на своїй батьківщині дуже сильно відрізняється і за смаком, і за кількістю інгредієнтів. Самі греки називають цей салат «хоріатіки» — «сільський». В грецьких ресторанах і кафе, поки відвідувач чекає своє замовлення, йому обов'язково приносять безкоштовний стакан води з льодом. Крім того, у багатьох закладах заведено до напоїв подавати різні солодощі, вартість яких потім не включається в рахунок.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла