Не дитячі проблеми із присмаком кави


Йоганна Ягелло – відома сучасна польська письменниця, закінчила відділення англійської філології Варшавського університету, викладала у ньому ж мовознавство, працювала вчителькою англійської мови у гімназіях та ліцеях. Співпрацювала з часописами «Perspektywy» та «Cogito».
Й. Ягелло. дебютувала у 1997 році збіркою віршів «Moje pierwsze donikąd». Виховуючи двох доньок і спілкуючись з їхніми друзями, письменниця зрозуміла, що, крім «Гаррі Поттера» і «Сутінків», діти потребують більш реалістичних книжок, які б описували їхнє життя, піднімали проблеми, що хвилюють підлітків. Тому й почала писати твори про підлітків.


Перша прозова книга «Кава з кардамоном» була номінована до нагороди «Книжка року 2011» польської секції IBBY Книга отримала номінацію на нагороду Donga і потрапила у «Список скарбів» Музею дитячої книги. Книга, перекладена українською мовою, вийшла у березні 2013 року у видавництві «Урбіно».

Це історія про  підлітків, яких вже, на жаль, не захистиш від проблем реального світу. Тому треба вчитися жити у ньому, вміти пробачати і сприймати речі такими, якими вони є.

Життя 15-річної гімназистки Лінки зі Варшави раптом змінюється. Її мама стає дратівливою, відгороджується від усіх. Вітчим Адам чимраз довше затримується на роботі. Лінці доводиться займатися молодшим братиком, хоча скоро у нї випускні іспити, від яких залежить її майбутнє…
Дівчина відчуває себе покинутою, зрадженою, самотньою. Несподівано мама Лінки надовго від’їжджає, і Лінка має виконувати всі домашні обов’язки та займатися молодшим братом. Ще й стосунки з кращою подругою Наталією зіпсувалися, вони посварилися.
Але у Лінки з’явилася нова подруга Кася, яка тільки-но перейшла у їх клас. Адріан, якого вона вважає лише другом, ставиться до неї якось дивно. У школі суцільні проблеми з навчанням…
Щоб відволіктися від проблем, Лінка вирішує відвідати свою бабусю Божену в Сероцьку, яку давно не бачила. У її хаті дівчина випадково знаходить дивну фотографію, на якій мала Лінка поруч з вагітною мамою. Прагнучи з’ясувати пов’язані з нею подробиці, Лінка несподівано відкриває таємницю: її нібито померла немовлям сестра жива! Лінка разом з Адріаном починає довгі пошуки. Її сестрою виявилася Кася.
Ще один важливий аспект, про який говорить авторка, - пошук самого себе та спроба самореалізації. Успіх не приходить випадково. До нього треба йти. Треба працювати і бути справжнім у тому, що ти робиш. І тоді на фотографіях оживуть і посміхнуться люди, а не лише бовванітимуть кам’яні скульптури. І тоді ти відчуєш по-справжньому смак кави з кардамоном.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла