Український фільм про Донбас претендує на "європейський Оскар"


Український фільм «Атлантида» українського режисера Валентина Васяновича опинився серед претендентів на номінацію Премії Європейської кіноакадемії.

Академія була заснована в 1988 році в Берліні з метою пропагування європейського кінематографа у світі. Нагороди роздаються в понад 10 категоріях, найважливішою серед яких є Найкращий європейський фільм або Фільм року (Best European Film / Film of the year). Усі нагороди стосуються виключно Європейських фільмів, режисерів, акторів тощо. Через те цю нагороду інколи називають Європейським Оскаром чи Єврооскаром.
До 1996 року Європейський кіноприз називався Фелікс (Felix Awards).
Фінальний список номінантів оголосять 7 листопада на Фестивалі європейського кіно в Севільї (Іспанія).

Фільм «Атлантида» розповідає про життя Донбасу після майбутньої перемоги України у війні з РФ і повернення окупованих територій.
Фільм веде мову про двох друзів-ветеранів, які працюють на металургійному заводі. Один із них не може здолати посттравматичний синдром і одного дня робить фатальний крок у розпечену лаву. Згодом завод закривають зарубіжні власники, і його товаришеві доводиться шукати собі нову роботу. Ця нова робота приводить його до несподіваних знайомств і волонтерського долучення до однієї дуже непростої, проте важливої справи.
Зйомки кінострічки проходили з січня по березень 2018 року в Маріуполі. Головні ролі у фільмі виконали ветерани російсько-української війни, серед яких логіст фонду «Вернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека та доброволець Василь Антоняк.
«Атлантида» став першим українським фільмом, який отримав призове місце на Венеціанському кінофестивалі. Прем'єра фільму в Україні запланована на 5 листопада.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла