Його готують у кожній фінській родині. Він - перше, з чим знайомляться туристи.
Що може
бути краще смачного домашнього супу? Тільки домашній фінський вершковий суп з
морською рибою!
Скандинавська
кухня дуже незвичайна і дивовижна, велика частина страв в ній готується з
морепродуктами. Одна зі знаменитих на весь світ страв - класичний фінський суп
з лосося. Але це не просто рибна юшка, а вершковий суп c лососем під назвою
«лохікейтто».
Фінський
вершковий суп з лососем неодноразово ставав переможцем в боротьбі за
найпопулярнішу страву фінської кухні. У 2018 році на честь цього делікатесу
навіть ввели окреме свято, який так і називається - День рибного супу.
Достеменно
невідомо, коли саме фіни придумали заправляти рибний суп молочними продуктами,
проте лосось був національною їжею протягом сотень років.
Ще в
національному епосі Калевала ми можемо прочитати , що фіни були готові їсти
лосося з ранку до вечора, тобто це був справжній «Суперфуд» свого часу. Власне,
з калевальских часів мало що змінилося. Лосось досі дуже популярний у фінській
кухні, а в традиційний рибний суп з лососем любителі кладуть чи не більше риби,
ніж картоплі.
Є дві
назви фінської юшки - «Лохікейтто» (Lohikeitto) і «калакейтто» (Kalakeitto).
Kala -
риба
Lohi -
лосось
Keitto
- суп
Тобто
Kalakeitto - це будь-який рибний суп. У ньому основним інгредієнтом може бути
як лосось, так і окунь або судак, тобто біла риба. Юшку з яких, до речі, теж
дуже люблять в Скандинавії.
Lohikeitto
- рибний суп саме з лососевих, тобто з червоної риби. Це може бути сьомга,
форель, кета.
Lohikeitto
- це святковий варіант фінського рибного супу. Вариться він на бульйоні з
риб'ячих голів, плавників і хребтів. Відмінною особливістю є додавання вершків
і філе лосося. Готували такий суп в чавунному посуді, а після приготування він
настоювався ще добу.
Це
приголомшливе за смаком блюдо, що поєднує непоєднуване: вершки (молоко) і рибу.
Навариста ніжна юшка прекрасно насичує і зігріває. Вона дуже корисна для всіх
членів сім'ї, тому що лососеві - продукт з дуже цінним поживним складом.
Переваги
лохікейтто (наголос на першому складі) у тому, що він дуже поживний і
неймовірно простий в приготуванні. Сподіваємося, що суп стане вашою улюбленою
стравою!
Коментарі
Дописати коментар