Його готують у кожній фінській родині. Він - перше, з чим знайомляться туристи.


Що може бути краще смачного домашнього супу? Тільки домашній фінський вершковий суп з морською рибою!
Скандинавська кухня дуже незвичайна і дивовижна, велика частина страв в ній готується з морепродуктами. Одна зі знаменитих на весь світ страв - класичний фінський суп з лосося. Але це не просто рибна юшка, а вершковий суп c лососем під назвою «лохікейтто».
Фінський вершковий суп з лососем неодноразово ставав переможцем в боротьбі за найпопулярнішу страву фінської кухні. У 2018 році на честь цього делікатесу навіть ввели окреме свято, який так і називається - День рибного супу.



Достеменно невідомо, коли саме фіни придумали заправляти рибний суп молочними продуктами, проте лосось був національною їжею протягом сотень років.
Ще в національному епосі Калевала ми можемо прочитати , що фіни були готові їсти лосося з ранку до вечора, тобто це був справжній «Суперфуд» свого часу. Власне, з калевальских часів мало що змінилося. Лосось досі дуже популярний у фінській кухні, а в традиційний рибний суп з лососем любителі кладуть чи не більше риби, ніж картоплі.
Є дві назви фінської юшки - «Лохікейтто» (Lohikeitto) і «калакейтто» (Kalakeitto).
Kala - риба
Lohi - лосось
Keitto - суп
Тобто Kalakeitto - це будь-який рибний суп. У ньому основним інгредієнтом може бути як лосось, так і окунь або судак, тобто біла риба. Юшку з яких, до речі, теж дуже люблять в Скандинавії.
Lohikeitto - рибний суп саме з лососевих, тобто з червоної риби. Це може бути сьомга, форель, кета.



Lohikeitto - це святковий варіант фінського рибного супу. Вариться він на бульйоні з риб'ячих голів, плавників і хребтів. Відмінною особливістю є додавання вершків і філе лосося. Готували такий суп в чавунному посуді, а після приготування він настоювався ще добу.
Це приголомшливе за смаком блюдо, що поєднує непоєднуване: вершки (молоко) і рибу. Навариста ніжна юшка прекрасно насичує і зігріває. Вона дуже корисна для всіх членів сім'ї, тому що лососеві - продукт з дуже цінним поживним складом.
Переваги лохікейтто (наголос на першому складі) у тому, що він дуже поживний і неймовірно простий в приготуванні. Сподіваємося, що суп стане вашою улюбленою стравою!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла