В Україні створили «Калькулятор фейків»

 

Україна бореться як на військовому, так і на інформаційному фронті, тому вкрай важливо, щоб всі без виключення українці мали належний рівень медіаграмотності.

«Асоціація інноваційної та цифрової освіти» та ГО Детектор медіа за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного демократичного інституту (NDI) розробили інноваційний інструмент «Калькулятор фейків», який дає змогу кожному українцю швидко з’ясувати, правдива перед ним новина чи фейкова.

 

Користування інструментом дуже просте:

1. Зайти на сайт  https://www.fakecheck.in.ua  та натиснути кнопку «Розпочати».

2. Слід обирати відповіді на п’ять питань, у яких розкриті основні ознаки «фейковості» інформаційного повідомлення.

3. На основі відповідей користувача система автоматично визначить, аналізована новина правдива чи фейкова. Весь процес займає лише кілька хвилин.

Сервіс «Калькулятор фейків» працює 24/7 безоплатно та без реєстрації, тож ним зможуть користуватися й ті українці, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Відеоінструкцію до «Калькулятора фейків» можна подивитись на YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=mppwjA8uU14



«Ми створили цей інструмент не тільки інформативним, але і навчальним, адже він демонструє українцям, які критерії має правдива новина, а які ознаки притаманні фейковим новинам. Таким чином, користувачі через деякий проміжок часу використання цього порталу вже зможуть самостійно легко та точно відрізняти правду від фейків. Ми чекаємо, що вже найближчим часом ним скористаються понад 100 000 осіб», - пояснює виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти, координаторка Мережі Українських Освітніх Хабів Марія Богуслав.

Посилання на Калькулятор:

https://www.fakecheck.in.ua/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1pCLE1oq1DZSdDTTM4hnUYVi_A_kY9QT3IzZpBsn2BuVw9xxONvAze9hU_aem_AaRtUFnNmyNPB38r2351YWQbjKAuCv0MIxflL7-PoBE16V32JFyWizhR4_fWL7YUcMOPlGVN8suuavq__pBiat1t


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії