Традиції святкування різдвяних свят в Словаччині

 

Різдво у Словаччині – найголовніше релігійне свято року. У святкові дні тут панує напрочуд тепла, домашня атмосфера. На різдвяні канікули люди збираються разом цілими родинами. Зазвичай словаки приїздять додому, навіть якщо живуть, працюють або навчаються далеко за кордоном. Святкують Різдво вдома у тісному сімейному колі, оточуючи один одного теплом і турботою. Ходити до друзів в гості або в ресторани тут не прийнято.

 

Святкування Різдва у Словаччині тісно пов'язане з дотриманням релігійних канонів. Обов'язкові атрибути - святкова меса у костелі, ялинка з подарунками під нею, гарно прикрашений будинок, улюблені ласощі на щедро накритому столі, рідні люди поруч, тиха і спокійна атмосфера. Саме під час Різдва у Словаччині найяскравіше проявляються справжні сімейні цінності.

Всі словаки незалежно від віку неухильно дотримуються традицій святкування Різдва із покоління в покоління. Підготовка до Святого Вечора стартує за місяць, а весь цей передріздвяний період називається Адвентом. Триває він 4 тижні, кожен з яких закінчується тематичною проповіддю у костелі. Обов'язковим атрибутом Адвенту вважають вінок з ялинових гілочок, у який вплетені 4 свічки. Щонеділі запалюють по одній свічці.

 

Ялинку у Словаччині традиційно наряджають всією сім'єю напередодні свята. Святий Вечір припадає на 24 грудня. З появою на небі першої зірки, близько 18 години вечора, уся сім'я сідає за красиво прикрашений стіл. У деяких родинах ніжки столу традиційно пов'язують ланцюжком, що символізує згуртованість сім'ї. Члени сім’ї можуть поставити свої ноги в ланцюг під час їжі, щоб мати здоров’я та міцну витривалість, як метал ланцюга. Під стіл ставлять сніп соломи, який символізує немовля Ісуса. Голова родини роздає усім традиційну хрумку вафлю (oblátku) з медом і малює на чолі кожного медовий хрест. У Святвечір на стіл не подають м'яса. Головна страва - густий наваристий суп з квашеної капусти і смажений короп, який подають з картопляним салатом. Традиційними вважаються імбирні пряники, які в період Адвенту випікають у кожній родині. Після трапези всі біжать до ялинки і відкривають подарунки. Вважається, що їх приносить маленький Ісусик.

 


Потім більшість сімей одягаються в традиційний одяг і йдуть до костелу на нічну службу. Цікаво, що Різдво словаки люблять зустрічати в національних костюмах. Так, наприклад, неодружені чоловіки повинні носити капелюх, прикрашений широкою стрічкою з великим пером за нею. Незаміжні дівчата одягають віночки, а заміжні пов'язують на голову красиву хустину.


 Перший день свята (25 грудня) у Словаччині називають Boží Hod, що означає Бенкет Божий. На відміну від Святого Вечора, котрий відзначають в тісному сімейному колі, в цей день словаки відвідують родичів, прихопивши з собою частування і невеликі подарунки. В цей день орім капустниці подають запечену свинину, страви з сушених грибів, ковбаски і багато іншого. Різдвяна кухня Словаччини не лише різноманітна, але й дуже ситна. Страви, приправлені любов'ю і подані з неповторним словацьким колоритом, без перебільшення можна вважати невід'ємним атрибутом свята.

Другий день Різдва у Словаччині (26 грудня) Štefanské zábavy – день Святого Стефана. В цей день словаки ходять до друзів і всіляко розважаються. Так звані «стефанські вечори» - це танці, концерти, дискотеки та інші розваги, які завжди проходять у теплій, дружній атмосфері. Люди гуляють цілими сім'ями, а збираються в компанії вони зазвичай на ярмарках, де можна смачно поїсти і гарно розважитися. Найбільш традиційні напої - глінтвейн і пунш. Улюблені ласощі дітей - яблука в карамелі та штрудель.

Різдво - це сім'я, будинок, традиційні частування, подарунки під ялинкою, для багатьох відвідування костелу, спокійна й умиротворена атмосфера.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Бернська конвенція і авторське право

Інтегроване та інклюзивне навчання в Італії