Чому публічна бібліотека Ооді стала найкращою у світі. Бібліотечний туризм











        







    У 2018-му році у Гельсінкі відкрили нову центральну бібліотеку Ооді. По-суті, це 3-поверховий громадський простір, що вміщує кімнати для зустрічей і роботи, столи зі швейними машинками, 3D-принтери, кав’ярні, концертну залу, студію звукозапису і, звісно ж, саму бібліотеку. Уся ця краса є частиною одного сучасного освітньо-мистецького комплексу, що складається із Гельсінського музичного центру і Музею сучасного мистецтва Кіасма. Цьогоріч бібліотеку визнали найкращим закладом такого типу у світі.
Логістику – роботам
У підвальному приміщенні, де розташований відділ сортування, конвеєрна стрічка сортує книжки по боксах. Потім ці ящики вантажать на роботів – рухомі платформи, що розвозять їх на третій поверх, який, власне і є бібліотечним простором у традиційному значенні. Інші два поверхи Ооді – це втілення сучасної бібліотечної концепції мультифункціональності.


Ооді працює за принципом «мігруючої колекції» (floating collection), тобто книжки, здані читачем тут, залишаються на полицях Ооді – допоки хтось не замовить або не назбирається 4 однакові примірники (тоді надлишок переправляють до інших бібліотек).


На задньому форзаці  за допомогою додатку IMMS (Intelligent Material Management System) на своєму смартфоні користувач зчитує з наліпки інформацію: зокрема, заброньована чи ні, секція, жанр, автор, назва, кількість сторінок, розмір у сантиметрах, куди її відправляють.  Завдяки реєстрації замовлених книжок програма може видати статистику найпопулярніших книжок у кожній бібліотеці.


В Ооді представлена література 20 мовами – доросла, і 14-ма – дитяча. Це ті мови, що найпоширеніші у Гельсінкі. Української серед них немає, тому українська колекція книжок перебуває у бібліотеці в Пасілі, що спеціалізується на мовах.


Тут же, біля полиць із книжками знаходиться кав’ярня, а за правилами бібліотеки сюди можна приносити навіть свою їжу, тільки щоби не сильно пахло і не їлося біля комп’ютерів та машин.

Другий поверх цифри
Епоху цифрової ери в Ооді презентує другий поверх. У першу чергу це виставковий простір Kuutio (куб) – кубічної форми кімната, де можна виставляти digital art. Зображення відтворюються і на стінах. На час нашої екскурсії там представляли свої проєкти студенти Aalto University.
 Увесь open space на поверсі відданий під комп’ютери й машинерію. Багато відвідувачів тут засідають зі своїми комп’ютерами та ґаджетами (кількість розеток рівнопропорційна попиту). Поряд стійка з бібліотечними планшетами, які можна взяти в оренду на кілька годин. Далі – комп’ютери для загального користування.


Міська майстерня (urban workshop) – це загальна назва простору, де можна попрацювати своїми руками, як мануально, так і віртуально. Наприклад, построчити на машинці чи вибити принт на футболці. Комп’ютери з широкоформатними екранами – для малювання, обробки фото та відео (безкоштовне користування через систему бронювання), а також інших цифрових завдань. Роздрукувати широкоформатні фото можна тут же (за окрему плату).
3D принтер – їх тут чотири, і можна на кожному побавитися по кілька годин, друкуючи щось корисне і не дуже (наприклад, трансформера «Павук-гарбуз» на Геллоувін).


Користування усіма машинами та кімнатами – безкоштовне (окрім кухні, де можна провести кулінарний майстер-клас).   
 Якщо у відвідувачів виникають питання чи потрібна допомога, то для цього на поверсі є персонал. Вони надають інформацію, показують, як користуватися машинами, консультують, як забронювати онлайн.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла