День безпечного Інтернету 2023 – "Разом для найкращого Інтернету"

 

7 лютого 2023 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”. Це буде вже 20 День безпечного Інтернету.


 "Жорстоке вторгнення Росії в Україну змінило контекст кібербезпеки" – з такими словами виступила Голова британського національного центру кібербезпеки (NCSC) Лінді Кемерон. Це влучне висловлювання дуже вдало характеризує ситуацію, що склалася у сфері цифрової безпеки та захисту даних в умовах гібридної війни.

         2194. Саме стільки  кібератак здійснила росія проти України з початку повномасштабної війни у 2022 .  Головною метою кібератак є шпіонаж, отримання даних про громадян, системи, логістику переміщення всередині країни, в тому числі засобів ураження, знищення критичної інфраструктури, а також інформаційно-психологічні заходи впливу.

Кожна сучасна соціально активна людина в Україні використовує мобільні пристрої та користується Інтернетом, державні органи переходять на електронний документообіг, стабільна діяльність банківського сектору, залізниці й авіатранспорту, великих підприємств залежить від стабільності кіберпростору, з яким вони працюють.

Де розвиваються нові суспільні відносини, там з'являється й злочинність.

В умовах війни такий злодій стає бойовою одиницею, а його основний інструмент - кібератаки і злами. Крім того, під час воєнного стану атаки можливі не лише з боку ворога, який використовує інфопростір для завдання шкоди обороноздатності України, а й з боку тих, хто вирішив скористатися ситуацією, коли правоохоронні органи перевантажені, та поживитися коштами наших громадян.

Це призводить до актуалізації питань кібербезпеки та конфіденційності.

Кібервійна не має лінії зіткнення, тому її учасниками є всі без винятку.

Кожен може стати вікном, через яке хакери потраплять до інформаційної системи державного органу чи компанії, діяльність якої є критичною для мільйонів людей.

У цій війні немає неважливих людей. Тих, які можуть дозволити вважати себе "нецікавими" для кіберзлочинців.

Сьогодні, коли проти України триває кібервійна, обов'язок кожного – дотримуватись тих правил та рекомендацій з кібербезпеки, які розробляє держава.

Ось ці правила:

 

•        Використовуйте складні паролі (їх можна генерувати за допомогою онлайн-сервісів, наприклад, на сайті кіберполіції), нікому їх не розповідайте і не залишайте у відкритому доступі.

•        Один сервіс = один пароль.

•        Увімкніть двофакторну автентифікацію: так ви завжди знатимете, якщо хтось намагався увійти до вашого облікового запису.

•        Ніколи не відкривайте підозрілих листів, особливо від незнайомців, не завантажуйте файлів із таких листів, не переходьте за посиланнями від невідомих адресантів.

•        Користуйтесь VPN, якщо підключаєтесь до відкритих мереж, особливо якщо вам потрібно ввести під час сесії чутливі дані (облікові дані, дані платіжних карток тощо).

•        Обов'язково повідомляйте урядову команду реагування CERT-UA про кібератаки та підозрілі ресурси.

 

Щоб надійно захистити себе та свої гаджети, усі ми мусимо знати правила кібербезпеки. Що робити, щоб отримувати правдиву інформацію навіть тоді, коли до неї блокують доступ, чи як маскувати своє місце перебування та приховати особисті дані, коли ви онлайн. Усе це – у короткій відеоінструкції від проєкту Dovidka.info.


 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла