БЕЗБАР’ЄРНИЙ КАЛЕНДАР. День азбуки Брайля

 

4 січня відзначається Всесвітній день азбуки Брайля, започаткований на честь дня народження винахідника шрифту для незрячих Луї Брайля. У дитинстві він осліп, проте адаптувався до нового способу життя й створив відому на весь світ систему – шрифт Брайля.

Завдяки такому алфавіту люди із вадами зору можуть читати, писати та отримувати важливі знання. Азбука являє собою набір музичних, математичних символів та букв алфавіту, кожна з яких утворена із випуклих крапок.


Для людей з вадами зору життя в замкнутому просторі створює низку проблем в аспекті незалежності та ізоляції. Насамперед для тих, хто покладається на використання дотику, щоб передати свої потреби та отримати доступ до інформації.


Азбука Брайля надзвичайно важлива у контексті соціальної інтеграції. У світі нараховують приблизно понад 2,2 мільярди незрячих людей чи з порушенням зору.

За даними ВООЗ, приблизно 1 мільярд випадків сліпоти або порушень зору є наслідком відсутності профілактики та лікування.

Щоб зберегти здоровий зір, дотримуйтесь простих порад:

Ø Регулярно перевіряйте гостроту зору. Зверніться до спеціалістів, якщо помічаєте будь-які зміни у гостроті зору.

Ø Контролюйте рівень цукру в крові. Несвоєчасне лікування цукрового діабету може спричинити ускладнення, які призводять до сліпоти.

Ø Дізнайтесь історію здоров'я очей вашої родини. Деякі захворювання очей можуть бути спадковими.

Ø Підтримуйте здорову масу тіла. Надмірна вага та ожиріння підвищують ризик розвитку цукрового діабету та інших захворювань, які можуть призвести до втрати зору.

Ø Носіть захисні окуляри під час певних видів діяльності, таких як заняття спортом та будівельні роботи.

Ø Припиніть вживання тютюну та алкоголю.

Ø Носіть сонцезахисні окуляри. Пам’ятайте, що ультрафіолет може сприяти розвитку катаракти й пошкодити рогівку ока.

Ø Давайте очам відпочити. Тривале сидіння за комп’ютером або "залипання” в гаджетах можуть втомити очі. Тож подаруйте очам відпочинок, роблячи перерву кожні 20 хвилин й переводячи погляд на віддалені до 20 метрів предмети, протягом 20 секунд (так звана вправа "20-20-20").

Ø Якщо ви носите контактні лінзи, запобігайте інфекціям очей. Завжди мийте руки перед використанням або зніманням контактних лінз. Обов'язково дезінфікуйте контактні лінзи та регулярно замінюйте їх.

Ø Вживайте здорову їжу.  Для підтримки здоров'я очей важливий багатий на фрукти та овочі режим харчування.



Всесвітній день азбуки Брайля — нагадування про важливість доступності та незалежності для незрячих або людей з вадами зору. Реальність така, що багато закладів — ресторанів, банків, лікарень — не оснащені меню, виписками чи рахунками зі шрифтом Брайля. Це означає, що незрячим або людям з вадами зору не надається свобода вибирати собі вечерю або зберігати конфіденційність своїх фінансів.

 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля