30 років Договору про утворення Європейського Союзу

 

7 лютого 2022 року минає 30 років від дня створення Євросоюзу. Цього дня 1992 року в місті Маастрихт (Нідерланди) міністри закордонних справ, економіки та фінансів країн-членів Європейської економічної спільноти (ЄЕС) підписали «Договір про утворення Європейського Союзу», який передбачав трансформацію ЄЕС в новий економічний, валютний, а у перспективі і політичний Європейський Союз (ЄС).


Ядром 240-сторінкового "Договору про Європейський Союз" стало формування єдиного внутрішнього ринку. Також - створення монетарного союзу та запровадження протягом 10 років загальної грошової одиниці євро під керівництвом "Європейського центрального банку". "Стовпами", як метафорично позначалися основи подальшої інтеграції, мали стати спільна зовнішня та безпекова політика, співпраця у сферах юстиції та внутрішніх справ.


Країни, що підписали Маастрихтський договір, виділили

5 критеріїв для країн-претендентів на вступ до ЄС (Маастрихтські критерії):

дефіцит державного бюджету не має перевищувати 3% ВВП; державний борг повинен складати менше 60% ВВП;

держава протягом 2-х років повинна брати участь у механізмі валютних курсів та підтримувати курс національної валюти в заданому діапазоні;

рівень інфляції не має перевищувати 1,5% середнього значення трьох країн-учасниць ЄС з найбільш стабільними цінами; довгострокові відсоткові ставки по державним облігаціям не мають перевищувати 2% середнього значення відповідних ставок в країнах з найнижчою інфляцією.


Через особливої позиції Великобританії поза Договором залишились питання соціального захисту населення і був виключений пункт про прийняття рішень з основних питань простою більшістю голосів. Учасники Маастрихтської зустрічі домовились про те, що більшістю голосів будуть прийматись рішення лише з деяких питань зовнішньої політики (Великобританія наполягала на принципі одностайності прийняття рішень в усіх сферах зовнішньої політики), а оборонна політика країн-учасниць Європейського союзу буде формуватися спільними зусиллями на основі воєнно-політичних принципів НАТО.


Маастрихтський договір набував чинності з 1993 року і до того часу був ратифікований у Великій Британії, Франції, Німеччині, Ірландії, Іспанії, Португалії, Італії, Греції, Данії, Люксембурзі, Бельгії та Нідерландах.


         


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла