Дні європейської спадщини в Україні

 

European Heritage Days, або ж Дні європейської спадщини – це загальноєвропейська ініціатива, яку ще у 1991 році офіційно започаткувала Рада Європи. Метою даного проєкту є привернення уваги мешканців та гостей сучасних міст до культурної спадщини та її ролі у розвитку суспільства.

Важливою частиною спадщини, крім пам’яток та архітектурних об’єктів, є також традиції, живі прояви нематеріальної культури, які успадковані від предків і передаються майбутнім поколінням. Нематеріальна культурна спадщина виявляється в усній традиції, піснях, танцях, театрі, музиці, звичаях та обрядах, народних святкуваннях, знаннях та практиці.

Дати проведення Днів європейської спадщини різняться залежно від країни, у більшості країн проводяться з серпня по листопад. Цього року сезон відкривається заходами в Ірландії та Вірменії.


Львів уже тринадцять років поспіль долучається до проведення заходів у рамках всеєвропейської програми. У 2023 році Дні європейської спадщини у Львові відбулися 8-10 вересня. Цьогорічна тема: «Жива спадщина».

Це загальна тема для всіх 48 країн світу, де проходять такі дні.

Городян запрошували на 68 подій, під час яких знайомили зі спадщиною міста та регіону.

Дні європейської спадщини 2023 – це усні традиції, пісні, музика, кухня, звичаї і обряди, народні святкування, знання і практики:

традиції святкувань на Галичині: весіль, Дня міста та релігійних свят;

кухня Галичини, львівські пляцки, традиція кавування, кулінарна спадщина і її вплив на сучасну гастрономію;

вінтажне мистецтво, вишивання, писанкарство, гончарство, виготовлення іграшок, місцеві говірки;

парфумерна справа у Львові, аптекарська справа, традиції міського садівництва.

Багато активностей відбувалося у Львівському скансені. Тут  співали галицьких пісень, пробували Яворівський пиріг та слухали гру унікальних музичних інструментів.

Формати подій – екскурсії, майстер-класи, лекції, пікнік-презентації, вистави, концерти, співочі посиденьки, перегляд домашніх слайдів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля