Як в ЄС воюють з фейками про війну в Україні

 

росія воює не тільки бомбами та ракетами, а й словом.

Інформація в руках пропагандиста – це руйнівна зброя. росія використовує її не тільки у війні проти України, а й завдає удару різним країнам світу, зокрема ЄС.

Україна стала територією, на якій зараз проходить війна, розв’язана росією. Але інформаційна війна ведеться у всьому онлайн-просторі і зав’язані в ній майже всі країни.


25 серпня 2023 у Євросоюзі  набув чинності закон, який покликаний боротися з дезінформацією та нелегальним контентом у мережі.

Закон про цифрові послуги (Digital Service Act, DSA ) зобов'язує світові технологічні компанії краще контролювати контент, щоб захистити європейських користувачів від дезінформації та мови ворожнечі. Новий закон Євросоюзу посилює контроль над 19 великими платформами, включаючи Facebook та Instagram.

Готуючись до набуття чинності закону, платформи запровадили нові способи для європейських користувачів позначати незаконний онлайн-контент і оманливі продукти, які компанії будуть зобов’язані швидко та об’єктивно видаляти.

 Що  зробили країни Європи для протидії дезінформації

Швеція

Щоб протистояти фейковій інформації та психологічним атакам, Швеція організувала «Агенцію з психологічної оборони».

Шведське агентство психологічного захисту є урядовою установою, організованою при Міністерстві оборони.

Основна місія агентства полягає в тому, щоб керувати координацією та розвитком психологічного захисту Швеції у співпраці з державними органами та іншими зацікавленими сторонами суспільства.

Шведське агентство психологічного захисту виявляє, аналізує, запобігає та протидіє впливу зовнішньої дезінформації, спрямованої проти Швеції чи шведських інтересів.

Це онлайн-підтримка багатьох учасників, щоб швидко виявити психологічні атаки, здійснені в мережі. Країна стала другою після Франції в ЄС, яка створила такий орган.

Литва

Боротьбу на інформаційному фронті в Литві веде «армія ельфів». Громадський рух, члени якого містично називають себе «ельфами», протистоїть кремлівській дезінформації та пропаганді в Інтернеті.

Кількість «ельфів» достеменно невідома, але, за деякими підрахунками, група нараховує принаймні 22 тисячі активістів. За містичною назвою «ельфи» ховається прошарок громадянського суспільства, об’єднаний єдиною місією – не дозволити росії виграти війну на інформаційному фронті.

Більшість із членів руху приховують ідентичність. Втім, серед тих, хто приєднувався до інформаційної війни «ельфів» є і вчителі, лікарі, студенти та навіть члени литовського парламенту.

Чехія

В Чехії розробили центральну європейську обсерваторію цифрових медіа, що є частиною європейської медіа-обсерваторії та хабів. Це хаб, який найбільше задіяний у вирішенні української кризи. В першу чергу вони інвестують гроші у розробку алгоритмів для фактчекінгу, у дослідження, в медіаграмотність, в освіту. Вони отримали фінансування цифрової Європи.

В країні існує программа Kremlin Watch ( Вартові Кремля )– це стратегічна програма Центру європейських цінностей політики безпеки, метою якої є викриття та протистояння інструментам російського впливу та дезінформаційних операцій, спрямованих проти західних демократій.

В Чехії хочуть криміналізувати поширення дезінформації. Нове законодавство дозволить владі блокувати сайти, які поширюють дезінформацію з-за кордону і загрожують національній безпеці.

 Передбачають внесення умисного поширення дезінформації до кримінального кодексу і, відповідно, встановлення кримінальної відповідальності за це правопорушення.

В Чехії створили «рух ельфів» проти російських інтернет-тролів. «Чеські ельфи» (Čeští elfové) – група, яка займається моніторингом дезінформації в чеському сегменті Інтернету – на сайтах і соцмережах і водночас намагається розкривати, демаскувати її і вести з нею боротьбу доступними законними засобами. Різні за віком і професією «ельфи» об’єднали свої зусилля для того, щоб вказати на ті джерела в Чехії, які найбільше і найактивніше поширюють дезінформацію. А назву «ельфи» чехи перебрали від своїх колег у країнах Балтії – в Литві, Латвії й Естонії, де ці групи зародились раніше.


 Словацька Республіка

Словаччина стала обʼєктом поширення повʼязаної з війною в Україні російської дезінформації. Для запобігання її розповсюдження в перші дні військової агресії росії в Україні Словаччина внесла правки до закону про кібербезпеку. Їхньою функцією було блокування доступу до ресурсів та сайтів, що розповсюджують небезпечний контент та пропаганду.  Було заблоковано до 10 вебсайтів, які дуже впливали на суспільство.

Поліція та Міністерство внутрішніх справ Словацької Республіки проводять профілактичну та освітню кампанію під назвою «Hoaxy sa na mňa nelepia» (брехня до мене не прилипає). Цим вони реагують на вплив різного роду дезінформації, мета якої – створити напругу в суспільстві та посилити недовіру до державних інституцій.

Основна частина кампанії  комунікується у вигляді коротких відео з відомими особистостями, які  присвячені конкретній неправдивій інформації.

 Відео можна побачити  в соціальних мережах поліції та Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки, а також на кількох телеканалах.

 

 


 









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля