Британський музей знову відкриває Читальний зал для відвідувачів

 


Британський музей знову відкриває свій Читальний зал для широкої публіки — останні 11 років його використовували виключно як місце для зберігання та оброблення архівних документів.

Зал розташований у центрі Великого двору Британського музею і раніше був головним читальним залом Британської бібліотеки. Спроєктований Сідні Смірком і відкритий у 1857 році, зал був натхненний Пантеоном в Римі й досі вважається однією з найбільш дивовижних архітектурних споруд Лондона.

"Завдяки використанню чавуну, бетону, скла і новітніх систем опалення та вентиляції він став шедевром технологій середини XIX століття", — йдеться на сайті Британського музею.

Щоб потрапити сюди, відвідувачі повинні були подавати заявку на отримання квитка. Тепер серед записів можна помітити імена відомих письменників. Зокрема, це Брем Стокер, Артур Конан Дойл, Вірджинія Вулф, Оскар Вайлд, Ред'ярд Кіплінг, Джордж Орвелл, Бернард Шоу, Марк Твен, Артюр Рембо та Герберт Веллс.


У 1997 році головним читальним залом стало приміщення у новій будівлі Британської бібліотеки на Сент-Панкрас — туди ж перевезли книги. А цей простір відреставрували й відкрили для всіх відвідувачів у 2000 році.

З 2007 року Читальний зал використовували для проведення виставок, саме тут відбулася виставка "Перший імператор: Теракотова армія Китаю (тривала з 13 вересня 2007-го до 6 квітня 2008-го). Але після відкриття у 2014 році Всесвітнього центру збереження та виставок потреба в Читальному залі як просторі для експозицій відпала.

Голова Британського музею Джордж Осборн взяв на себе зобов’язання знову відкрити для відвідувачів зал у 2022 році та запровадив 20-хвилинні екскурсії. Нині усі охочі можуть потрапити до залу без екскурсій та квитків.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії