ТОП-10 найбільш медіаграмотних країн Європи: Норвегія

 

Фільтр разом із Smart Angel в рамках «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», за фінансової підтримки Європейського Союзу продовжує спецпроєкт про досвід найбільш медіаграмотних країн Європи. Розповідаємо про Норвегію, яка є однією з лідерів за рівнем медіаграмотності серед країн Європи!



                        Як Норвегії вдалося досягти таких результатів?

За даними Європейського індексу медіаграмотності за 2023 рік країна посідає третє місце, а за Міжнародним індексом свободи преси 2023 – перше місце. Крім того, Норвегія є передовою країною за рівнем доступу населення до Інтернету. Це значно відображається на використанні норвежцями цифрових технологій. За даними Статистичного управління Норвегії, 92% населення віком від 9 до 79 років користуються Інтернетом щодня.


Вже наприкінці 1960-х років в Норвегії з’явилися перші прояви медіаосвіти, коли в школах розповсюджувалися газети, щоб стимулювати навички читання учнів. З 1980-х медіаграмотність була введена в національну навчальну програму початкової та середньої освіти. Вчителів заохочували використовувати цифрові технології та комп’ютери як навчальні засоби. Згодом додалися навчальні предмети з критичного мислення та правильного споживання інформації в медіа.



У національній навчальній програмі Норвегії медіаграмотність є рівнозначно важливою, як і вміння читати, писати та рахувати. Тобто у норвезьких школах учні на всіх рівнях і з усіх предметів повинні вміти використовувати цифрові технології в освітніх процесах. При чому основний акцент робиться на розвитку компетентності критичної оцінки джерел інформації та використання інформаційно-комунікаційних технологій.


В Норвегії розвинена мережа акторів, які займаються підвищенням рівня медіаграмотності населення та зміцненням безпеки користувачів в мережі. Норвезький орган із захисту даних і Норвезьке управління з питань медіа (Medietilsynet) є національними координаторами в роботі зі сприяння більш безпечному цифровому повсякденному житті населення. Основною метою є підвищення обізнаності та медіаграмотності, спрямовані на розширенні можливостей суспільства використовувати онлайн-технології в безпечний спосіб.


З метою посилення цифрової компетентності людей похилого віку з 1997 року діє Seniornett. Метою організації є створення можливостей, завдяки яким старше покоління зможе покращити свої цифрові знання та навички медіаграмотності, щоб оволодіти інформаційними технологіями та послугами в повсякденному житті. Інформація поширюється через радіо, видання журналу, розроблені навчальні курси, проведення освітніх заходів.


У 2023 році опубліковано Стратегію цифровізації Норвегії на 2023-2030 роки, що визнає нові виклики, пов’язані з розвитком цифрових технологій, такими як штучний інтелект і дистанційне навчання. Крім того, розширення прав і можливостей населення через медіа та інформаційну грамотність визначено важливим аспектом у підтримці демократичних цінностей та вихованні критичного мислення.


Отже, медіаграмотність Норвегії має високий рівень, забезпечуючи їй лідерство серед країн Європи у відповідних рейтингах. Крім того, держава докладає багато зусиль для впровадження та розвитку нових технологій в діяльності країни. У 2023 році уряд Норвегії виділив щонайменше 1 мільярд норвезьких крон на дослідження та інвестиції в майбутнє обробки даних — штучний інтелект, цифрову безпеку та соціальні наслідки розвитку технологій. Ініціатива має на меті сприяння кращому розумінню наслідків технологічного розвитку для суспільства, а також надасть більше інноваційних можливостей для бізнесу та державного сектору.

Цей матеріал підготовлено в рамках «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», що впроваджується національним проєктом з медіаграмотності «Фільтр» та Smart Angel у співпраці з експертними організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю редакції програми і не обов’язково відображає позицію ЄС.

Джерело:

https://filter.mkip.gov.ua/speczproyekt-filtra-pro-top-10-najbilsh-mediagramotnyh-krayin-yevropy-norvegiya/

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії