Найкраща бібліотека світу 2021 року. Бібліотечний туризм

 

Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ оголосила переможцем конкурсу публічних бібліотек 2021 року Муніципальну бібліотеку імені Дейхмана, що в Осло.

Бібліотека названа на честь норвезького філантропа, підприємця Карла Дейхмана. У 1780 році він заповів свою колекцію книг, в якій налічувалося понад 7 тисяч примірників, громаді міста для створення першої публічної бібліотеки. Її заснували у 1785 році.


Перша будівля бібліотеки, зроблена  в неокласичному стилі, була побудована в 1933 році. Вона розташована в урядовому кварталі поруч з будівлями міністерств та офісом прем'єр-міністра.

У 2011 році бібліотека постраждала від рук терориста Андерса Брейвіка. Вибух, що стався в урядовому кварталі, зруйнував головний вхід. Кілька місяців  бібліотека була закрита для відвідувачів.

У липні 2020 року офіційно відкрили нову будівлю, площею 13 500 квадратних метрів, що стала найбільшою бібліотекою Норвегії.


Муніципальна влада норвезької столиці виділила під бібліотеку одну з найпрестижніших і зручних з точки зору міської логістики ділянку на набережній Осло по сусідству з будівлею Національного оперного театру.


В основу архітектурної концепції був покладений образ стопки книг зі зрушеним у бік верхнім томом.

Шість поверхів бібліотеки об’єднані центральним атріумом. Ескалатори, балкони, переходи і світлові шахти створюють складний простір. Проєктувальники домагалися ефекту візуальної непередбачуваності і, при цьому, логістичної простоти.

450 тисяч книг розподілені по шести поверхах і тематичних секторах. У бібліотеці є кінотеатр, відкриті майстерні, кафе та багато місця для читання, а також спілкування.

На другому поверсі знаходяться книги для дітей і дорослих, а також різноманітні заняття для дітей. На третьому поверсі – фільми, мультфільми, музика, ігри, а також майстерні, де можна позичити все від 3D-дисків, швейних машин, інструментів, таких як дрилі, пилки тощо, а також музичні та звукові станції, ігрова кімната, невелика сцена.

На четвертому поверсі – групові кімнати, кімната для запису, а також книги про мистецтво, архітектуру, здоров’я, технології, природознавство.

На верхніх поверхах, звідки відкривається панорама на фіорд та місто, розташовані навчальні зони, кабінети та читальні зали. Для зручності перебування у них, ці приміщення мають шумоізоляцію.

Публічна бібліотека Deichmann Bjøvika ставить за мету переосмислити призначення сучасної бібліотеки. Це буде місце проведення лекцій, дискусій, читань і курсів для громади й туристів з усього світу.

Крім того в бібліотеці буде реалізований літературний проект «Бібліотека майбутнього» тривалістю понад століття. Бібліотека буде збирати рукописи різних сучасних авторів, які будуть зберігатися неопублікованими в бібліотеці до 2114 року, і в цей рік книги будуть надруковані та видані. Спеціально для цього завбачливі норвежці висадили неподалік від Осло ялиновий гай.

Відвідувачі можуть безкоштовно отримати бібліотечну картку та користуватись всіма послугами бібліотеки незалежно від місця проживання, в тому числі туристи.




 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла