Трамвай із віршами чеського поета курсує у Львові

 

У Львові курсує трамвай із зображенням чеського поета. Його запустили на честь 120-річчя поета і нобелівського лауреата із літератури Ярослава Сайферта. На корпус трамваю також нанесли його вірші. Про це йдеться на сайті Чеського центру.

Трамвай із особливою лівреєю курсує за маршрутом №2.  Окрім зображення поета Ярослава Сайферта та його віршів, на трамваї розмістили QR-код. Відсканувавши його, можна дізнатися більше про чеського Нобелівського лауреата, ознайомитись з його поезію.

 


Таким способом чеська громада в Україні популяризує свою культуру. Трамвай обрали через те, що виготовлений він у Чехії та є своєрідним символом цієї країни.


Для довідки

Ярослав Сайферт (народився у 1901 році, помер у 1986 році) – чеський письменник, журналіст та перекладач.

Належав до літературного угруповання «Дев’єтсил», один з засновників течії поетизму у чеському авангарді.

Єдиний чеський Нобелівський лауреат з літератури (1984 року), премію дістав «за поезію, що відрізняється свіжістю, чуттєвістю, і багатою уявою, та свідчить про незалежність духу і різнобічність людини». Попри складні стосунки з комуністичною владою, отримав звання народного митця. Був серед перших підписантів Хартії 77.

«Ярослав Сайферт на трамваї стане імпульсом для львів’ян, для українців, щоби познайомитися з його поезією. Тому що його поезія, його особистість і творчість поєднує чисті людські якості і також його безмірний талант», — зауважив генеральний консул Чеської республіки у Львові Павел Пешек.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла