«Той, хто не вірить в диво, ніколи його і не знайде». День Роальда Дала

 

13 вересня в багатьох країнах, в тому числі Великобританії, Австралії, Аргентині, відзначають «День Роальда Дала», якого англійці вважають одним з кращих дитячих письменників. По всьому світу проходять марафони читання, ігри і уроки за його книжками - в цей день у відомого казкаря день народження.


У 2016 році - до 100-річчя від дня народження письменника - «Дісней» випустив фільм Стівена Спілберга «Великий і Добрий Велетень», мюзикл «Матильда» збирає величезну кількість глядачів, а «Джеймс і гігантський персик» ставиться в театрах по всій Англії.


Про популярність і вплив Дала можуть свідчити не лише мільйонні наклади, а й, наприклад, той факт, що до його 100-річчя виходить так званий «Оксфордський словник Дала», в якому науковці зібрали неологізми з його творів і дали їм визначення. Або те, що до списку BBC з 200 найкращих романів, складеного у 2003 році, потрапило одразу 9 книжок Дала, якого в цьому списку за цим показником обійшов хіба що надплодючий Террі Пратчетт.


Кілька цікавих фактів з життя письменника.

Норвежець за походженням, своє ім'я він отримав на честь полярного дослідника Руаля Амундсена (норвезькою - Роальд).


У 21-річному віці Далю на його прохання вирвали всі зуби - він вважав за краще ходити зі вставними, тому що за ними потрібен менший догляд.


Під час Другої світової війни Роальд служив льотчиком і дослужився до полковника. Його перший політ у 1940 році привів до падіння літака в Лівійській пустелі. Даль вибрався з палаючого літака, але отримав важку травму голови і осліп на кілька днів. Однак не кинув службу - вже навесні 1941 року він відновив польоти.



До речі, це споріднює його із іншим письменником – Екзюпері.  Перший літературний успіх прийшов до нього саме під час війни, з його оповіданнями про пілотів.









Письменницька кар'єра Дала почалася з кіносценаріїв і коротких оповідань для дорослих, повних чорного гумору.

За свої «страшні» розповіді Дал був нагороджений премією Едгара По.


Але справжня слава прийшла до нього тільки в 1960-ті роки, коли він почав публікувати казки, які складав для своїх п'ятьох дітей. Серед них: «Джеймс і гігантський персик», «Матильда», «Відьми», «Великий доброзичливий велетень», «Чарлі і шоколадна фабрика». Героїв його книг життя не балує, але вони залишаються добрими і життєрадісними дітьми. Крім неймовірної винахідливості, майже в кожній казці є трагедія, пережита  стійко і з героїзмом.

Роальд створював свої твори  в невеличкій хатині в саду свого будинку. У нього не було столу - він писав на спеціальній дошці, поклавши її на  коліна. Зараз родичі письменника збирають кошти на перенесення цієї хатини в музей Дала.

Письменник все життя допомагав важкохворим дітям. Дитячий благодійний фонд Дала продовжує свою роботу і сьогодні. 10% від гонорарів за всі книги Дала, які видавалися, видаються і будуть видаватися, йдуть на поповнення фонду.

У 2000 році Роальд Дал був визнаний «улюбленим автором Британії», обігнавши Джоан Роулінг і Вільяма Шекспіра.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла