СКАЖИ СНІДУ – НІ!

 


Сьогодні таке захворювання, як СНІД, відомо в кожному куточку земної кулі. Його справедливо називають великомасштабною епідемією, чумою 20-го і 21-го століть, яка реально загрожує людству.

Щороку 1 грудня весь світ відзначає день боротьби зі СНІДом. Це не просто чергова значуща дата в календарі, а день скорботи за мільйонами померлих від цієї невиліковної хвороби.


В Україні більш як половину нових випадків ВІЛ-інфікування виявляють на останній чи передостанній клінічних стадіях. Лише кожен другий ВІЛ-позитивний українець знає про свій статус. 

5 МІФІВ ПРО ВІЛ/СНІД


Міф 1: ВІЛ передається під час поцілунку чи рукостискання

Зовсім ні.

Слина, сльози чи піт не можуть стати причиною інфікування ВІЛ. Вірус імунодефіциту людини міститься лише у крові, спермі, виділеннях статевих органів та грудному молоці.

Існує тільки три шляхи інфікування: статевий, парентеральний (через кров) і від матері до дитини. Інфікуватися через поцілунок, рукостискання, спільний посуд, чхання, перебування в одному приміщенні неможливо. 

Міф 2: ВІЛ — це те ж саме, що й СНІД

 

 ВІЛ — це вірус імунодефіциту людини, що поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій.

СНІДом називають синдром набутого імунодефіциту: комплекс захворювань, які виникають через руйнування ВІЛ-інфекцією імунної системи. У 80-90-ті синдромом набутого імунодефіциту людини називали четверту клінічну стадію ВІЛ-інфекції.

Зараз частіше говорять тільки про чотири стадії ВІЛ-інфекції, а термін СНІД вживають рідше.


Міф 3: На ВІЛ хворіють лише наркозалежні та повії

 Споживачі й споживачки ін’єкційних наркотиків, а також працівники та працівниці комерційного сексу дійсно належать до переліку ключових груп ризику.

 


Міф 4: Жінкам, які мають ВІЛ, не можна народжувати — дитина обов’язково буде ВІЛ-інфікованою

Через самостигматизацію та страх багато жінок, які живуть з ВІЛ, не ризикують народжувати дітей, адже бояться, що ВІЛ обов’язково передасться майбутній дитині. Насправді так стається не завжди — будь-яка ВІЛ-позитивна жінка має шанс народити здорову дитину. Якщо вона не приймає профілактичної терапії, такий шанс становить 27%. Якщо приймає антиретровірусну терапію (далі – «АРТ») — ризик передачі вірусу майже нульовий (близько 3% — якщо вона почала профілактику тільки під час вагітності; і менш як 1% — якщо жінка приймає АРТ давно і має вірусну супресію, тобто вірус у крові не визначається).

Міф 5: Від ВІЛ неминуче помирають

ВІЛ має чотири клінічні стадії — від першої найлегшої до летальної четвертої. Вчасне виявлення і лікування дає змогу утримувати вірус на певній стадії. Приймати препарати доведеться все життя, але це не означає постійно хворіти — це означає не дати хворобі розвиватися.

Тривалість життя людей з ВІЛ, які приймають АРТ, постійно зростає. Експерти наголошують, що тепер тривалість життя людини, яка живе з ВІЛ та приймає АРТ, дорівнює тривалості життя людей без ВІЛ.

Важливо розуміти: дослідження в країнах з високим рівнем доходів показували, що люди з ВІЛ, які приймають АРТ, можуть прожити довше в середньому на 20 років. Але ж тривалість життя залежить і від того, в якому стані і в якому віці пацієнт почав приймати АРТ, чи мав на той час інші захворювання (наприклад, рак).

Що раніше діагностувати ВІЛ і розпочати лікування, то більше шансів прожити довге і щасливе життя. Тож тестуймося!

Пропонуємо Вашій увазі ряд коміксів, які покликані в легкій, жартівливій формі розвінчати міфи про ВІЛ-інфекцію.

















































































Вікторина «Жити в світі, в якому є ВІЛ»  

Позначте серед запропонованих відповідей правильну.

Удачі у відгадуванні нашої вікторини!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла