Бережи своє борошняне немовля

 

Енн Файн – відома британська письменниця, її книги для дітей і підлітків перекладені 45-ма мовами, а екранізацію однієї із них – роману «Місіс Даутфайр» точно бачили всі поціновувачі таланту незабутнього Робіна Вільямса.

Народилася 7 грудня 1947 року в м. Лестер (Англія). Закінчила Університет Уорвіка. Згодом викладала в школі для дівчаток. Потім разом з чоловіком переїхала до Оксфорда, де працювала в офісі організації «Oxfam International». Певний час жила в США та Канаді. Згодом повернулася до Великобританії, де зараз пише книги.


Офіцер ордена Британської імперії (2003). Лауреат британської літературної премії British Book Awards і володар престижної премії Guardian Award.  Також їй двічі присвоїли медаль Карнеґі (найпрестижніша британська нагорода за дитячу книгу), зокрема, вдруге – за «Борошняних немовлят».

«Борошняні немовлята» – дуже світла, зворушлива книга, британської письменниці Енн Файн.

Реалістична та драматична історія про шкільне життя та внутрішній світ підлітків. Книга про дружбу, батьків, дітей, дорослішання, про емоції та переживання, які часом потрібно зрозуміти, і лише після цього нам буде зрозумілою поведінка людини. Книга про почуття відповідальності, яке можна виховати у кожної дитини.




У центрі подій-непосидючий, невиправний, на думку вчителів та батьків, 4-В клас, не початкової школи, а середньої за шкільною системою Великобританії,  учні якого постійно щось витворяють...



Але їхнім витівкам прийшло серйозне випробовування-догляд за немовлятами, але не справжніми, а з борошна! Так-так, і запропонував таке не абихто, а сам пан-вчитель Картрайт, коли обирали теми для захисту наукових досліджень.

Розбишакам-хлопцям довелося взятися за це нелегке завдання і дотримуватися всіх настанов щодо поводження з цими немовлятами.


Випробування борошняними немовлятами витримують не всі: хтось викидає мішок у болото, хтось просто починає ненавидіти свого “підопічного”. Хтось відкриває в собі хист до підприємництва й засновує платний дитячий садок для мішечків. Однак, кожен учасник експерименту, полишивши звичну зону комфорту, дізнається більше про себе і не завжди оте “більше”- хороше.


Цей простий, але трохи дивний експеримент проявляє в хлопцях нові, часом несподівані якості. Одні переконуються, що батьківство – штука страшенно клопітна, а стати батьком «випадково» – то найбільший жах. Інші відкривають у собі підприємницький хист і розпочинають свій бізнес, не встаючи з-за шкільної парти.

Майже всі прокачали свій рівень толерантності і терпіння – бо принаймні певний час виконували завдання. А для одного хлопця, Саймона, піклування про «борошняного малюка» стає способом розібратися у собі і своїй сімейній історії, зрозуміти, чому від нього-немовляти пішов батько, відкрити для себе радощі і страхи батьківства.


Це дуже пронизлива, зворушлива і світла книжка. Вона відкриває перед читачем масу емоцій – від болісних і тяжких, які переживають діти, коли від них ідуть батьки, до тремтливої ніжності, яку відчуває татусь, дивлячись на своє маля.

Пориньте і ви у світ чудових історій від Енн Файн.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла