Різдво в Греції: корабель замість ялинки та гранат на щастя
Греція – це
держава з довгою історією і старими цікавими традиціями. Однією з них є
святкування Різдва.
Православна
Греція давно вже перейшла на григоріанський календар, за яким і відзначає Різдво
одночасно з усім західним християнським світом у ніч з 24 на 25 грудня.
Більшість
греків повертаються на свої острови та міста, щоб провести Різдво зі своїми
рідними та близькими.
Для греків
це завжди радість, в усіх куточках країни Різдво відзначається з особливим
настроєм, оскільки супроводжується традицією прикрашати будинок, готувати
особливі святкові страви і починати нове життя в новому році, виганяючи все
погане з минулого.
Хрещені
батьки на Різдво обов’язково дарують подарунки своїм хрещеникам і ведуть їх до
церкви, а вся країна прикрашається фігурками Святого Сімейства і світяться
корабликами. У Греції ялинок майже немає, вони роблять різні моделі човнів і
прикрашають їх.
Діти
розучують «каланда» – різдвяні пісеньки, прототип «колядок» – і, акомпануючи
собі на металевому трикутнику, ощасливлюють своєю появою всіх сусідів,
включаючи місцеві магазинчики, закусочні і навіть офіси. Вони співають:
«Трігона каланда, каланда…», тобто «Коляда». Це – знак, що надходить Різдво
Христове для всіх і кожного окремо.
У Греції
також прийнято обмінюватися «фотіками». Фотіки – це шампури з нанизаними на них
фруктами. Зазвичай використовують апельсини, інжир, яблука, льодяники. Нагорі
встановлюють символ світла і надії – свічку.
Вже десятки
років в Греції мирно співіснують два різдвяні символи – різдвяне дерево та корабель
«каравакі».
Прикрашення
човна відносять до давніх часів, коли основним промислом греків було
риболовство. Діти бавилися з іграшками-човниками, тримали улюблені іграшки під
час виконання різдвяних колядок. Тому і назва
– не «караві» (корабель), а «каравані» човник.
А жінки
прикрашали човни, щоб відзначити повернення
чоловіків з дальніх походів.
Європейську
традицію прикрашати різдвяне дерево привіз до Греції її перший король Отто, котрий був родом з Баварії. Першу
ялинку встановили у 1833 році в королівському палаці в місті Нафпліо – першій
столиці Греції.
Але грецькі
історики пішли ще далі. Багато з них стверджують, що це не Греція позичила
європейську традицію, а навпаки. Їх впевненість базується на тому факті, що в
давньогрецьких джерелах згадується традиція прикрашати оливкові дерева. Древні греки брали гілля оливи та прикрашали
його фруктами, горіхами, насінням, червоними та білими вовняними нитками та
називали «іресіоні» ( ειρεσιώνη).
У містах і селах Греції напередодні трьох свят: Різдва, Нового Року та Хрещення, — господарі будинків виходили в ліс у пошуках найміцнішого ялинового дерева або ж замість ялини використовували оливкове дерево, яке зрубували і приносили додому. Це дерево називали христоксіло (грец.Χριστόξυλο) — Дерево Христа. Дерево розрубували на дрібні полінця, які заносили до будинку, аби ним опалювати камін весь період свят — від Різдва до Водохреща.
Інша
традиція, що зберігається донині, — чистка домашнього каміна. Мета цієї
процедури полягала в тому, щоб вичистити начисто всю торішню золу, димар і
трубу — все це для того, щоб злі духи і демони не змогли увійти до будинку в
новому році. Увечері напередодні Різдва, коли вся сім'я збереться біля каміна,
господар запалює вогонь із дров, нарубаних від Христового дерева. Народне
повір'я говорить: поки тут горить дерево — тепло стає Христу там, в холодній
Віфлеємській печері. У кожному будинку намагалися поратись так, аби дров
христоксіло вистачило до Водохресних свят — Та Фота.
На Святвечір
готують страви і пісні, і м’ясні. Стіл застеляють святковими скатертинами, на
ньому стоять прикрашена свічка, вазон із червоною квіткою, Віфлеємська зірка,
обов’язково – різдвяні солодощі: кураб’єдес (тістечка, припорошені білою цукровою
пудрою) і меломакарона (тістечка з горіхами і медом). Солодощі випікають
великими порціями, вони є також найкращим подарунком для гостей.
В усіх
районах країни традиційною різдвяною стравою є голубці — лаханосармадес. Вони
символізують обгорненого у пелюшки Христа. Готується також масляний пиріг,
подаються соління (турша) і компоти з сухофруктів, а також христопсомо —
різдвяний хліб із додаванням горіхів, родзинок і олив. Окрім того, традиційно у
ці дні готують печеню зі свинини, індичку, начинену рисом, каштанами і
родзинками, солодкий пиріг і варену пшеницю з цукром.
До речі, горіхи, сухофрукти та гранати - дуже важливі атрибути грецького різдвяного столу, що несуть особливе смислове навантаження. Так, горіхи - це символ життя і родючості, гранат - нового часу і достатку.
У Греції до
Різдва обов'язково готують солодке частування. На прилавках кондитерських —
захаропластіо — з'являються різдвяні солодощі: припорошені, немов снігом,
цукровою пудрою кураб'єдес і посипані фісташками або волоськими горіхами
меломакарона. Для приготування кураб'єедес і меломакарона зазвичай збираються
бабусі і мами та готують солодощі великими порціями, аби потім вистачило
роздати всім родичам і знайомим. Коробочки із домашньою різдвяною випічкою
приносять близьким у дні святкових відвідин.
Різдво — час
веселощів і радості, та на півострові Мані Різдво — ще й час страшних казок.
Одна з цих казок — про калікандзарів, потворних і злих істот з підземного
світу. Тому жителі Мані уникають виходити надвір вночі після Різдва, щоб не
бути викраденими калікандзарами. У костюми калікандзарів вбираються на Мані
діти, які обходять будинки з колядками.
Коментарі
Дописати коментар