День молоді разом з Європою!

 

Свято Міжнародний день молоді відзначають у другій декаді серпня - дату заснували на рівні ООН 1998 року. Віднедавна вона об'єднала і День молоді в Україні.

«Сьогодні ми відзначаємо День молоді разом з Європою, адже Україна – це органічна частина європейського, демократичного світу. Саме молодь утвердила наше прагнення до євроінтеграції у листопаді 2013 року, з чого й почалася Революція гідності.

Пишаємося молодими українцями! Маємо створювати всі умови для їхнього майбутнього в Україні та залучення до побудови успішної держави», — написав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.


Сенс свята - привернути увагу суспільства до потреб і проблем молоді, наприклад, до якості освіти, можливостей, працевлаштування тощо, а також об'єднати молодих людей у різних країнах світу заради спільного щасливого майбутнього.

Після Другої світової війни, у 1945 році, Всесвітня федерація демократичної молоді, що була організацією лівого толку, встановила неофіційний Всесвітній день молоді 10 листопада.

А ще був Міжнародний день солідарності молоді — 24 квітня.

Зрештою за справу взялась ООН.

У 1991 році на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН у Відні (Австрія) запропонували встановити Міжнародний день молоді. Ідею на різних рівнях ухвалювали кілька років, до поки 17 грудня 1999-го на Генеральній Асамблеї ООН офіційно не оголосили 12 серпня Міжнародним днем молоді.

Довгий час — до 2022 року — в Україні відзначали День молоді в останню неділю червня. Такий день встановив указ президента від 22 червня 1994 року.

Такий час святкування виходив корінням ще з радянської традиції. Зокрема, в росії досі відзначають День молоді 27 червня.

Після російської агресії 2014 року і з бажанням інтегруватися у європейську родину в Україні постало питання перенесення свята на іншу дату. Тому 28 липня 2021 року президент Володимир Зеленський з урахуванням ініціативи молодіжних рухів і організацій України підписав указ № 333/2021 про перенесення Дня молоді на 12 серпня, коли за календарем ООН відзначають Міжнародний день молоді.

Отже, тепер офіційно День молоді в Україні відзначають 12 серпня. У 2024 році він припадає на понеділок.

День молоді залишається важливою платформою для діалогу, де молоді голоси лунають гучно, обговорюючи нагальні питання освіти, працевлаштування та громадської активності.

Це час, коли молодь демонструє свою небайдужість, беручи участь у благодійних акціях та волонтерських проєктах, доводячи, що навіть у складні часи можна робити світ кращим.

День молоді залишається днем єднання та сили.

Наша молодь сьогодні захищає Україну від окупантів у лавах ЗСУ, волонтерить, допомагає й працює разом задля нашої перемоги!

У цьому році, як і в минулі роки, від початку повномасштабного вторгнення РФ, в Україні не відбуватимуться святкування з велелюдними розвагами та масовими концертами. Але це не привід забувати про свято - привітайте всіх причетних із Днем молоді (а за нормами ООН це люди від 14 і до 44 років), адже саме вони зараз творять історію України на полі бою та створюють нове майбутнє.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії