The Real Junk Food Project: повні шлунки замість сміттєвих баків

 

Ми купуємо в магазинах більше їжі, ніж нам потрібно, залишаємо вдома псуватися фрукти і овочі або замовляємо в ресторанах більше, ніж можемо з'їсти – щорічно третина всього продовольства, половина фруктів і овочів, а також чверть м'ясних продуктів на загальну суму в трильйон доларів виявляються на смітнику. У той же час понад три мільярди чоловік недоїдають або не можуть дозволити собі здорову їжу.

За оцінками ООН, третина всієї їжі у світі викидається. Приблизно ця цифра досягла 1,3 мільярда тонн, що коштує  приблизно від 310 до 680 мільярдів доларів щороку. У Великобританії щороку викидається 15 мільйонів тонн їжі. Це три контейнери для їжі на колесах на людину.

Кожен житель планети може зробити свій внесок у те, щоб змінити цю ситуацію, головне в цій справі – обізнаність.

 

Все більше і більше ініціатив спрямовано на боротьбу з величезною кількістю харчових відходів. У світі, який все більше страждає від сміття, набирає обертів новий тренд у ресторанному бізнесі. Так  працює The Real Junk Food Project, який готує страви з викинутих продуктів.

 Проєкт The Real Junk Food Project був заснований у 2013 році професійним шеф-кухарем Адамом Смітом у місті  Лідсі.

Ідея прийшла йому в голову, коли він працював шеф-кухарем в Австралії. Сміт  отримував  велику зарплатню, у Мельбурні. Але щоб продовжити візу,  пішов працювати на кілька місяців на ферму. «Це було 27 лютого 2013 року, і я щойно бачив, як фермер отримав доставку тонни щойно зібраних кабачків, якими він годував своїх свиней. Я сказав: «Чому б вам просто не віддати це на благодійність?» І він відповів: «У мене просто немає грошей і логістики, щоб доставити це туди, куди потрібно». Тоді до мене дійшло».


Адам Сміт  повернувся до Великої Британії, заснував перше кафе в Армлі, Лідс.

 The Real Junk Food Project має справу зі справжнім сміттям, яке потім перетворюється на їжу. Не потрібно відчувати огиду, сміття в цьому випадку не є гнилою і не брудною їжею, місце якої в компостних баках. Те, що в цій історії називається «сміттям», — це «потворна» їжа, яку не можна продавати з косметичних причин або просто з невикористаних інгредієнтів.


The Real Junk Food Project (RJFP) має на меті зберегти якомога більше їстівної їжі від потрапляння у смітник.

Зараз у  Великій Британії та Європі вже працює ціла мережа подібних закладів. The Real Junk Food Project — це мережа кафе з різними назвами, але з однією концепцією. Сенс у тому, що ці кафе збирають у постачальників їжі те, що завтра мало опинитися на звалищі.

 Головна мета проєкту не прибуток. Засновники проєкту хочуть привернути увагу до проблеми великої кількості продуктів, що щодня викидаються.

 

Цікаво, що персонал відбирає з відходів саме те, що вважає за потрібне. Тобто, як кажуть на офіційному сайті проєкту, ці люди працюють у сірій зоні. Вони використовують прострочені продукти з терміном придатності, що минув. Але вони перевіряють продукти перед використанням у стравах. Пробують, нюхають, мацають і лише потім обробляють.


Так, за допомогою здорового глузду європейці намагаються створити зміни у сфері постачання їжі та ресторанного бізнесу. Адже за умов, коли 795 мільйонів людей недоїдають, третина розфасованих продуктів у результаті викидається.



Крім того, що в цих кафе можна пообідати і безкоштовно. Друге правило, яке тут працює –  це заплати стільки, на скільки ти це відчув, якщо дослівно. Тобто ви можете оцінити їжу та заплатити за неї, скільки забажаєте чи скільки зможете.

До речі, « The Real Junk Food Project»  – це ще й гра слів, тому що junk food англійською означає сміттєва їжа, але так називають їжу з фаст-фуду, різні чіпси та снеки, в яких багато калорій, барвників, добавок та мало чогось корисного.


The Real Junk Food Project 2016 року  відкрив у Великій Британії перший супермаркет, де продають їжу з відходів.

У магазині-складі, який відкрили активісти The Real Junk Food Project, можна придбати продукти, що їх викидають інші супермаркети та підприємства.

За товари відвідувачі можуть платити стільки, скільки вважають за потрібне. У такий спосіб господарі магазину сподіваються допомогти бідним сім'ям, яким складно прогодувати дітей.

У Копенгагені та Кельні також можна купити в «сміттєвих супермаркетах» коричневі банани, зів’ялий салат або фрукти, що впали з піддону. Залежно від проєкту продукти коштують або півціни, або, як у Великій Британії, можна забрати фрукти, овочі та хліб на пожертвування.

Німецька організація Tafel також співпрацює з супермаркетами у напрямку зменшення кількості "харчових втрат". Кожен, хто не має достатньо коштів на харчування, може прийти до спеціальної лавки й обрати те, що йому потрібно.

У Франції  ввели закон, який забороняє супермаркетам знищувати непродані продукти. Вони мають віддати його на благодійність, інакше їм загрожує штраф.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії