За освітою - в Чехію!

 

Чехія – країна з багатою історією та колоритними традиціями, яка вабить туристів зі всього світу. Крім мальовничих гір та мінеральних джерел країна стала відома завдяки системі освіті, яка істотно відрізняється від української.

Навчання в Чехії відіграє високу роль, що сприяє якості. Воно будується за традиційною триступеневою структурою: дошкільна, шкільна (початкова та середня) і вища освіта. Чеські дипломи визнані в усьому світі.

З 1999 року, коли навчання для іноземців, що знають чеську мову, стало безкоштовним, все більше школярів та студентів приїжджають сюди, щоб здобути якісну європейську освіту.

Система освіти Чехії розділена на чотири гілки: дошкільну, базову (початкову), середню та вищу. На відміну від України, в Чехії більш розгалужена структура середньої і вищої школи, яка має свої особливості.

         Навчання для всіх дітей, які досягнули шестирічного віку, починається в початковій школі (základní škola) і зазвичай закінчується в п’ятнадцять років. Відвідування цього закладу освіти є обов’язковим.

          Кампанія зі вступу починається ще у квітні - батьки з дитиною мають прийти у встановлений час в день запису, де часто майбутньому школяреві пропонують пройти кілька простих завдань, що визначають його готовність до навчання. Діти ходять до школи з 1 вересня до 30 червня, а відпочивають на літніх канікулах з липня по серпень

Навчання починається о 8.00 годині ранку. Зазвичай, у найменших школярів всього лише 4 уроки на день.

У чеських школах мало домашніх завдань і, так би мовити, повільна навчальна програма (особливо в школах першого ступеня). Це викликає в дітей більше бажання вчитися і менше навантажує. Тут доки всі не засвоять матеріал бодай на середньому рівні, вчитель не йде далі. Ідеться не про механічне повторювання, а про сприйняття того самого матеріалу в нових формах: навчальних іграх, групових завданнях, міжпредметних заняттях.

Особливістю навчання школярів є те, що вони часто їздять на екскурсії або проводять уроки просто неба. Вчителі із задоволенням їздять з учнями по визначних місцях Чехії – у такий спосіб дітвора вивчає історію своєї країни. Навчальний рік триває 10 місяців – з 1 вересня по 30 червня.

Початковою в Чехії звуть школу, де діти навчаються до 9-го класу. Але вона поділяється на школу першого ступеня (для дітей 6–10 років) та другого ступеня (11–15 років).

У сьомому класі в Чехії існує зимовий курс, коли учні їдуть в гори, щоб навчитися кататися на лижах. І серед не обов’язкових курсів – заняття танцями. У чеських школах популярні виступи учнів. Вони презентують танцювальні та вокальні номери як разом, так і з педагогами та директором. Іноді подібні концерти проводять два рази – для однокласників і для батьків. Для оцінювання в чеських школах використовують 5-бальну систему, але навпаки:

5 – погано;

4 – задовільно;

3 – добре;

2 – дуже добре;

1 – чудово.

 У чеських школах раніше починається спеціалізація (десь приблизно з 10–12 років) і до вступу у ВНЗ (орієнтовно 19 років) вона вже досить значна. Наприклад, у школах другого ступеня учні мають частину предметів обирати, і відтоді вони починають замислюватися, які з них їм можуть стати в пригоді в майбутньому.

 

 У середню школу ходять діти 15-19 років, здобуваючи середній рівень освіти. До шкіл середнього рівня освіти (střední škola) учні можуть вступити, отримавши диплом базової освіти та успішно склавши іспит перед зарахуванням. І хоча відвідування цих освітніх закладів не є обов'язковим, більш як 95% дітей продовжують своє навчання.

Вона складається з чотирьох видів навчальних закладів:

загальноосвітні школи (gymnázium);

технічні школи (střední odborná škola);

професійні школи (střední odborné učiliště);

консерваторії (konzervatoř).

Навчання в загальноосвітніх школах (gymnázium) триває чотири роки. Такий навчальний заклад приймає студентів після 9 класу школи. Гімназія підготує до вступу в університети.

Технічні школи (Střední odborná škola) відрізняються від загальноосвітніх своїм професійним спрямуванням. У системі навчання загальні предмети, тобто ті ж, що й у гімназіях, складають близько 60% , решта - професійно орієнтовані курси.

Професійні училища, або школи (Střední odborné učiliště) сфокусовані на отриманні професійних знань та практики - на це відводиться половина часу всього навчання. Після трирічного навчання студент отримує сертифікат (výuční list), що, однак, не дозволяє продовжити навчання в університеті.

Консерваторії (konzervatoř) забезпечують художню освіту і мають програми навчання, що тривають 6 та 8 років. Тут пропонують підготовку у сферах музики, акторської майстерності, хореографії тощо. Через чотири роки студенти отримують середню освіту з іспитом (maturitní zkouška), після чого вони можуть вступити до гімназії або ж продовжити навчання в Третинній професійній школі. Третинні професійні школи (vyšší odborná škola) провадять подальшу освіту для студентів з середньої школи, проте, на відміну від університетів, зосереджуються на практичній підготовці. Навчання тут триває три роки, після якого випускники отримують науковий ступінь Dis. Плата за навчання зазвичай коливається від 3 000 до 5000 крон на рік в державному закладі, за приватний треба буде віддати від 20 000 крон.

У Чехії число приватних вищих навчальних закладів набагато більше, ніж державних. Проте побутує думка, що саме якісні знання можна отримати в державних університетах. Вступ до університетів відбувається після складання вступних екзаменів. Громадяни інших країн, які закінчили лише 11 класів мають складати додаткові екзамени для ліквідації відставання.

У Чехії кожний студент може самостійно складати собі розклад, завдяки чому серед тижня може бути вільні 1-2 дні. Навчальний рік триває з середини вересня до кінця червня та поділений на два семестри.

Для присвоєння освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» потрібно вчитися 3-4 роки. Якщо ж студент не вкладається у ці терміни, то його навчання можуть продовжити до успішного складання іспиту. Далі екзамени, отримання диплома - і можна працювати.

Інший шлях – скласти перехідні іспити та продовжувати навчання у магістратурі. Цей період триває 1-2 роки. У студента є можливість перейти з одного ВНЗ до іншого, змінити факультет. При переведенні з іншої країни потрібно шукати суміжну спеціальність до тої, яку ви маєте.

Наступний рівень – докторантура. Вона триває мінімум два роки. Для отримання ОКР доктора наук необхідно успішно захистити дисертацію.

У чеських університетах навчання відбувається двома мовами: рідною і англійською. Переважає, звичайно, що перша. Навчання чеською у державних ВНЗ є безкоштовним для всіх.

 

 

 


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії