Чому діти обожнюють віммельбухи?


Віммельбух (нім. Wimmelbilderbuch — «мерехтлива книжка») — розвивальна книжка-розглядалка для дітей з яскравими, деталізованими, максимально насиченими візуальною інформацією ілюстраціями. Такі книжки користуються великою популярністю в німецьких сім'ях. В Україну вони прийшли на початку 2000-х років.

Книжка-віммельбух містить мінімум тексту (або взагалі не має тексту), наповнена деталями і з першого погляду нагадує комікс. Кожна книжка має героїв, з якими відбуваються цікаві та кумедні події протягом дня, місяця, року. Це дає можливість дитині кожного разу по-новому «читати» картинки і придумувати нові історії. Основне призначення такої книжки — ознайомлення з навколишнім світом, розвиток мовлення та уяви.

Родоначальниками віммельбухів називають нідерландських малярів Пітера Брейгеля-старшого та Ієронімуса Босха, відомих своїми деталізованими полотнами. Перші книжки-для-роздивляння почали з’являтися наприкінці 1960-х років.

«Батьком вімельбуха» вважають німецького художника Алі Мітґуча (нім. AliMitgutsch, 1935), одного з найвідоміших німецьких дитячих письменників, автора понад 72 книжок, перекладених близько 20 мовами и проданих накладом більше ніж у 8 млн.
Першим класичним віммельбухом вважають книжку-картинку Алі Мітґуча «Усе навколо в моєму місті» (нім. Rundherum in meiner Stadt), що вийшла у 1968 році. Видання було розпродане накладом більше ніж в 1 млн. примірників. У 1969 році книжка здобула Німецьку молодіжну літературну премію.

Серед популярних сучасних авторів книжок-для-роздивляння – Ротраут Сюзанна Бернер, Анна Сьюз, Тьєррі Лаваль, Ліла Лейбертаінші. Особливою популярністю користуються віммельбухи німецьких художницків-ілюстраторів Сюзанни Ротраут Бернер (серія «Городок»: «Зимова», «Весняна», «Літня», «Осіння» та «Нічна»), Доро Гьобеля та Петера Кнорра (серія «Історія в картинках»: «В цирку», «Замістом», «Сусіди», «Одного разу в місті»).

Рік у чарівній країні


Ви коли-небудь думали про те, як живеться в Чарівній Країні? Чи є там Червона Шапочка, чарівники, вовк, краснолюдки, змій і королівни? І що вони роблять увесь рік? Запрошуємо у фантастичну подорож, сповнену несподіванок і незвичних зустрічей із героями казок, а також із Пажем Кротохвілем, Феєю-Квіточкою, Трубкопотамом та Зміюкалом.

«Рік у Чарівній Країні» – це дванадцять картин із місяцями року. А на першому та останньому розворотах вас чекає знайомство з персонажами та інтерактивна гра. Книжку можна розглядати годинами.

Карти. Ілюстрована мандрівка материками,морями та культурами світу
Книгу польських ілюстраторів Александра й Даніель Мізелінські було видано 2014 р. і вона одразу ж увійшла до 20 кращих книг премії «Найкраща книга Форуму видавців – 2014», а за версією «Книжка року – 2014» стала лідером продаж у номінації «Дитяче свято».
Від інших віммельбухів «Карти…» істотно відрізняються об’ємом – аж 108 сторінок! Книга містить понад 50 великих карт різноманітних континентів та країн. Детальні зображення ілюструють типову флору та фауну для тієї чи іншої частини світу, національний одяг жителів, найвідоміші архітектурні пам’ятки та багато іншого. Такі карти неймовірно цікаво розглядати як зовсім маленьким дітлахам, так і школярам, які будуть чудово знати географію! Спеціально для українського видання ілюстратори Алексадра й Даніель Мізелінські намалювали карту України!
Легенди Львова. Подивись і знайди

«Легенди Львова. Шукай, мандруй, фотографуй» - це віммельбух для юних дослідників цікавинок нашої держави. На кожному розворотіз ображено одну з найвідоміших споруд столиці Галичини (Костел Бернардинів, Львівський університет, міський Арсенал, Собор Св. Юра, Домініканський собор, Оперний театр,
Палац Потоцьких, тощо), коротка легенда та завдання для захопливого квесту.

П’єр і місто лабіринтів. У пошуках викраденого Каменя
П’єр, детектив лабіринтів, отримав нову справу. Містер Ікс викрав Камінь Лабіринту, який має силу перетворювати все в Опера-Сіті на лабіринти. Допоможи П’єру та його подрузі Кармен віднайти шлях у лабіринтах і зупинити Містера Ікс, доки не пізно. У цій прекрасно ілюстрованій книзі-квесті тобі потрібно знайти шлях у кожному фантастичному лабіринті, розпізнати ключі, що ведуть до розгадки, та вирішити спеціальні завдання, щоби стати героєм дня!


Віммельбухи як спосіб навчання
Швидко запам’ятати інформацію, пізнати світ, розвивати логіку та увагу, вміння оповідати і шукати причинно-наслідкові зв’язки – ось чого можуть навчити віммельбухи. А найголовніше те, що подану в такий спосіб інформацію діти засвоюють легко та з цікавістю! Саме тому дбайливі батьки обирають віммельбухи для своїх маленьких всезнайок.
Пропонуємо переглянути відео-огляд книжечок «Зоопарк віммельбух» та «Великий авто віммельбух» та переконатися у тому, що вони дійсно чудові!



Насамкінець зазначимо, що в 2016 році премію Ганса Крістіана Андерсена (яку називають «Нобелівською премією» в дитячій літературі) отримав китайський автор Цао Веньсюань та німецька художниця Сюзанна Бернер. Книга, з якою вони перемогли, є віммельбухом.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла